Wysłany: 2009-10-05, 13:50 Jak traktować supermapę -czyli MARIUSZ miał rację ;-o))
Oprócz pisaniny tu na forum mam jeszcze wiele innych kontaktów nieformalnych w których dostaję dużo podobnych pytań.
Po co mam się wielokrotnie "gimnastykować" lepiej zrobię to raz / tylko nie wiem czy porządnie ;-o)) /
Dostałem od kogoś takie zapytania:
Cytat:
Co oznacza kolumna pierwsza od 1 do 42, a co ostatnia kolumna All
i wiersze z tłem czarnym. Jeśli chodzi o kolory to myślę, że chodzi podział liczb na gorące, pewne i oczekiwane a gdzie zimne ? Te
niebieskie liczby to wylosowane ? z danymi statystycznymi, Jest to
wszystko podobne do mapy liczb z Lotto Cada i z łańcuchem Markowa
Ponieważ wklejam to bez uzgodnienia przeto ująłem to anonimowo Myślę że ten ktoś wybaczy mi to .
I tu zmuszony jestem do bardzo szerokiego wyjaśnienia .
Owszem Mapa robiona przez Kmicica na zlecenie kogoś tam w swoim pierwotnym zamierzeniu i zapewne tak jest maiła i ma odnosić się do statystyki i realnej bazy losowań .A zadaniem użytych tu ok 15 ROŻNYCH FUNKCJI jest odpowiednie wysortowanie liczb lub zbiorów.To prawda .
Ale nie bez powodu odwołuję się tu do Nicka MARIUSZ ze strony Paśki . Coś w tym musi być !A co ? spróbuję wyjaśnić.
To trudne zadanie.
Może tak:
W innym spojrzeniu
do czego potrzebna jest tu statystyka?
STATYSTYKA JEST POTRZEBNA DO USTALENIA PEWNYCH PROCESÓW
NIE SĄ WAŻNE LICZBY Z BAZY LOSOWAŃ I LICZBY JAKIE WYSTĄPIĄ WYLOSOWANE WAŻNE SĄ UKŁADY I PROCESY Z NIMI ZACHODZĄCE.
Liczby są już tylko małym uzupełnieniem procesu wyboru do gry .
Zdaje sobie sprawę że jeszcze wyjaśniam dość zawile ... ale jeśli prześledzimy proces wyboru liczb z >>Equalizera<< to może uda nam się to zrozumieć .,
Jeszcze tylko kilka zdań. Spotykam się z takimi pytaniami :CZY SUPERMAPA JEST ŁATWA CZY TRUDNA .
odpowiem I TAK I NIE .Jest łatwa ale też ma kilka możliwości nieruszanych i jest dość dużo kombinacji tego że może wydawać się trudna .
Zresztą podobnie rzecz dzieje się z LOTTO CAD'em . Ma opinię trudnego programu - a to nieprawda LOTTO CAD ma po prostu bardzo dużo funkcji i trudno to spamiętać i cały czas użytkownik odkrywa nowe.
U mnie np był taki okres że używałem tylko TARCZY STRZELNICZEJ zamiennie z TETRISEM ;-o)) póki ktoś nie pokazywał mi nowych możliwości a HELPA chyba nigdy nie przeczytałem bo to za dużo jak na pojemność mojej pamięci .
Wracając do zasadniczego tematu:
O co chodzi w >>EQUALIZERZE<< ?
Dzięki mapie zaobserwowaliśmy coś / jak widać liczby i ich statystyka tu wcale nie są ważne :!: /
Ważna jest obserwacja zjawiska polegającego na tym że TRAFIENIA W FUNKCJE PRZEMIESZCZAJĄ SIĘ
/nadal nic nie wspominamy o liczbach czy o losowaniach/
SKRAJNE TRAFIENIA /te od góry mapy lub od dołu/ RAZ "ODSŁANIAJĄ" NA MAPIE WIĘCEJ LICZB a innym razem "ODSŁANIAJĄ" MNIEJ LICZB /Słowo "ODSŁANIAJĄ" jest zarezerwowane dla tego obszaru który na rysunku w temacie Equalizera zamalowałem areografem czyli jest to obszar tych ..>>ZIMNYCH LICZB<<
Dopiero w tym momencie możemy przywołać sobie liczby z tego zimnego obszaru i pisać o konkretnych typach .
STATYSTYKA LOSOWANYCH LICZB Owszem jest potrzebna ale tylko w takim rozumieniu
JAK ZACHOWUJE SIĘ TEN CAŁY UKŁAD Czy się >>odsłania<< czy przeciwnie czy jest to dla nas okazja czy nie?
A więc jakość działania funkcji ma tu mniejsze znaczenie .
++--------->>
A teraz konkretniejsze odpowiedzi na cytowane wyżej zapytanie.
==------->>
Oczywiście liczby 1 do 42 to porządkowe /określmy to jako numery pozycji /
Wiersze z czarnym tłem to różne opcje które w miarę potrzeby załączamy
==------>>
Kolumna ALL [/size] to bardzo sprytna rzecz /chyba pisałem o tym użyłem może terminu SPRZĘŻENIE ZWROTNE DODATNIE lub WZMOCNIENIE / to coś takiego że jeśli dobierzemy kilka funkcji zgodnych ze sobą w fazie to funkcja ALL wysortuje najlepszy zbiór wynikowy z tych funkcji /lub też jedną liczbę /
==-------->>
Tak KOLORY mnie chodziło o kolory gdy pytałem o Wasze spostrzeżenie co jeszcze nie zostało dopowiedziane .
A kolory te są zależne od pewnych ukrytych tu wartości /W tym sensie ukrytych że inną opcją można je sobie wyświetlić/.
Te kolory to też ważny przyczynek do typowania .Zawierają one bowiem b. dużo informacji .Ale to zostawię sobie ....
==------>
Tak słusznie te liczby na niebieskim tle to TRAFIONE POZYCJE ZBIORÓW LUB LICZB W DANĄ FUNKCJĘ jeśli byłby to multi to mielibyśmy takich pozycji 20
==------>>
Tak to prawda wszystko to jest b. podobne do MAPY LICZB z LOTTO CAD'a . tyle że tamto można by określić jako stosunkowo prymitywne rozwiązanie. Ale dzięki tamtemu dość szybko przyswoiłem sobie tu pewne zasady funkcjonowania..
==------>>
Dziękuję za wyżej cytowany list i przepraszam za jego nieuzgodnione cytowanie ale tak było mi wygodnie się do wszystkiego odnieść
P.o.z
_________________ Jeśli czegoś nie wiesz pytaj mnie - ja też nie wiem Układy głupku ! Układy ! NIE WIERZCIE TYPEROM! TO NAJWIĘKSI KŁAMCY! bo gdyby było inaczej to byli by bogaci ``KOCHAM SKRYPTY
Mat2 a pamiętasz od kiedy ja dusiłem Kmicica ? Ja poszedłem na kompromis czyli bez helpa .... Ktorego do tej pory chyba nie ma.
A ściągnąłeś sobie Screeny map o których piszę przy EQUALIZERZE ?
masz tam 10 losowań Expressa ?.
Tak wogóle intencją tego wątku jest uświadomienie tego że TYPOWANIE LICZB NIE MA SENSU bo zarówno baza losowań jak i przyszłe losowania są LOSOWE .
i TU JEST ZAWARTA CAŁA FILOZOFIA MARIUSZA .
Jednocześnie pokazuję że innym sposobem podejścia są jakieś szanse a przy tym wiem że to tylko drobny wycinek możliwości bo przecież ja nie wiem wszystkiego o SUPERMAPIE .Obawiam się że nawet Help tego nie ujawni . Co środowiwisko to inny sposób traktowania Supermapy .
Naczelną zasadą traktowania Mapy będzie poszukiwanie pewnych zjawisk które będzie powodowało iz wybierać będziemy liczby/zbiory gotowe do gry lub ich negatywy/>>ZIMNE<<
/Określenie NEGATYWY może być trafniejsze by nie mieszać tego z GORĄCE ZIMNE SPODZIEWANIE PEWNE I OSTATNIE/
P.o.z
_________________ Jeśli czegoś nie wiesz pytaj mnie - ja też nie wiem Układy głupku ! Układy ! NIE WIERZCIE TYPEROM! TO NAJWIĘKSI KŁAMCY! bo gdyby było inaczej to byli by bogaci ``KOCHAM SKRYPTY
Czy jest jakiś sposób, żeby namówić Kmicica do sprzedaży supermapy bez helpa?
Może to nawet będzie lepiej bez ukierunkowania,
a potem podzielili byśmy się spostrzeżeniami i może coś z tego wyjdzie.
Pomoc ściągniemy później.
LC na początku też nie miał porządnego helpa
i jakoś radziliśmy sobie.
Witam
Mam prośbę, chodzi o SUPER MAPY z Mini Lotka na dzień 29-10-2009, 03.10.2009 oraz z dzisiejszego losowania z nastawami z tablicy funkcji – mogą być 5,10,20,30.50, -1 itd.
i proszę o przesłane je razem chronologicznie na stronę Mapy Zbiorów, jeżeli tj możliwe wszystkie na jednej stronie z zaznaczeniem wylosowanych liczb. Uwaga tylko nie przesyłać na wrzuty, bo są bardzo nie wyrażne , a szkoda. Są tam bardzo fajne filmiki. Chciałabym te mapy poobserwować.
Gdzie znaleźć można m.in. na mapie poszczególne parametry losowań np. w AVGHIT (5,10,20,30,50, - 1) i AVHTMO ( 5,10,20,30,50,-1)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Pani Xenia
jedna prośba nie do spełnienia :-P
Coś mi wokół głowy lata
czy na pewno jest ta data :-D
gdyby to się mi udało
wygralibyśmy już nie mało
==----------->>
Oczywiście rozumiem że to 29 -09-2009
spróbuję do tego dojść bo Supemapa "operuje" offsetami a Trafienia na niej zaznaczają się automaytycznie i na OFFSETOWE trafienia nie mam wpływu bo pobierane są z LC . Natomiast jest taka możliwość że mogę wstawić różne liczby "sprawdzające " i chyba w dowolnej ilości gdy dam Offset = 0
Prześlę na ten drugi serwer sugerowany przez Kmicica
http://www.4shared.com/di...c4/sharing.html
tam już co nieco jest zgromadzone...
Raczej na jednej stronie się nie mieści próbowałem robić to screenem do Painta ale niesty jest to za duże .
Chyba że ograniczyłbym ilość funkcji albo zakresów . wówczas mogę zrobić i 3 kolumny po 42 wiersze .
Nie rozumiem określenia parametry losowań ?.. może chodzi o wartości współczynników ? spróbuję zrobić i taką Mapę
==------------------>>
Pani Kongo
należało by do Kmicica napisać e maila uzgodnić i "wyszarpać"
/czasami mam wrażenie ze nie chce tego udostępniać ...się chyba obawia tych kolesi z USA ... :roll: /. Myślę że już nie długo podopina wszystkie sprawy formalne też...
P.o.z
Ostatni po" / " człon to nazwa pliku jaki tamże można sobie ściągnąć
Na tejże stronie proponuję kliknąć w ikonę KATALOGU
Folder: Moje 4shared ktore jest linkiem do spisu wszystkich plikow tak przynajmniej u mnie jest .//Pod dużym niebieskim klawiszem POBIERZ TERAZ / z 5 cm w dół/ //
Znam filozofię Mariusza, to co trzeba zrobić, aby " wysyłać liczby" a nie "typować" klasycznie ??? skoro typowanie nie ma sensu, bo jest losowe. Pewnie najlepiej zagrać na chybił trafił ( jest losowe ). Albo w ogóle nie grać. To po co są te mapy ?? W typowaniu liczb m. in. korzystam z map LC. Na ogół nie korzystam ze statystyk. Chociaż nie powiem czasem statystyki dają bardzo dobre wyniki i staram się wysyłać jak najmniej zakładów. Wiadomo, że duża ilość zakładów nie gwarantuje wygranej.
Pozdrawiam
Xenia bardzo dziękuję za wyrażenie swojego poglądu .
Jesteś blisko sedna sprawy ;pomijając ironizowanie filozofii Mariusza .
Ja to rozumiem to tak .
>> Nie typuj bo to nie ma sensu przecież to jest los ale jedak należy czynić pewne spostrzeżenia dzięki którym można zawalczyć o wygrane. <<
==-------------------->>
teraz słowo o Supermapie dlaczegpo TAK :?: :!:
Xenia zobacz do czego służy Supermapa w moim wydaniu ..
ELIMINOWANIE LICZB
Zróbbmy taką retrospekcję
42 liczby w Expressa to 850 686 kombinacji ale juz gdyby Express miał 41 liczb to
41 liczb było by 749 398 komb. czyli odrzucenie jednej liczby to ponad sto tys kombinacji mniej
40 liczb bylo by 658 008 komb.
itd itd
Czy te liczby przemawiają
A wygląda na to że dość łatwo osiągnąć przy pomocy Supermapy znaczie "wyśrubowane" rezultaty - co więcej opłaca się finansowo ponosić ryzyko zwielokrotnienia wybrania NEGATYWÓW /Zimnych liczb/
Swoją drogą ciekawy jestem jakim sposobem radzisz sobie Z MApą Lotto Cada. Może dało by się to zaaplikowac do Spermapy .
Ta pierwotna mapa z LC i Supermapa dają dużo możliwości do wykorzystania w grach,Ja znam tylko jeden wąski wycinek i on jest obiecujący .
WYstarczy zobaczyć na wklejkę Kmicica http://lottocad.pl/html_sm/AddOptions.html oraz http://lottocad.pl/html_sm/TipsAndTrics.html .
P.o.z
ZEN ja również dziękuję za wyrażenie swojego punktu widzenia. Do Mariusza nic nie mam.
Wręcz przeciwnie szanuję Jego filozofię. Cały czas czynię różne spostrzeżenia. Po prostu m.in.
analizuję poszczególne wskaźniki pierwotnej Mapy LottoCada ( jak na razie) niestety nie odkryłam, żadnych rewelacji. Wklejki przejrzałam. Nie zauważyłam entuzjazmu, wśród forumowiczów z powodu tej SUPERMAPY. NIKT nie chwali się sukcesami.
Pozdrawiam.
Xenia . A czy wogóle ktoś się tu chwali czymkowiek ?
Musimy przyjąć że obecnie panuje taka postawa by niczym się z nikim nie dzielić . Powody tego są rożne .
Ja np. z zawiści żeby nikt nie miał lepiej niż ja./pies ogrodnika/. Ale moja postawa ma swoje uzasadnienie czemu mam pracować na kogoś kto jeśli skorzysta nawet nie napisze >>pocałuj mnie w d...<<
Gorsza jest postawa tajniaków których tu są setki a niby nikt tego nie czyta Mało tego wyobrażam sobie że gdy to czytają to z poczuciem wyżości dokonują tego własnych ocen nie dzieląc się tym.
/a jeśli tak to dla mnie są świnie /
Mój drugi powód to uzyskanie pewnej świadomości dotychczas jeśli nie wiedziałem o co tutaj chodzi to "językiem jak smykiem" " waliłem tu różne głupoty a obecnie zdaje sobie sprawę z wartości wiedzy jaką posiadłem i ewentualne kosekwencje tego /patrz akapit wyżej z zdaniem >>..... w d... <<
Od chwili wejścia w posiadanie Supermapy ocierałem się o 5 trafnych .
Dlaczego nie trafiłem ?
Wg mnie cały proces grania ZAWODOWCA / określenie ZAWODOWIEC jest pochodną człowieka doznającego różne zawody czyli porażki/
składa się z kilku faz
a) wyboru jakiejś grupy liczb do gry
b) spowowowanie aby ta grupa liczb była reprezentowana w możliwie najmniejszej ale wystrczającej do wygrania ilości zakładów.
Normalnie mamy juz tutaj dwie niewiadome .
Do tego potrzebny jest pozytywny splot wyborów czyli >>szczęście<<
Ja od siebie dorzucę czwarty element skrótem określę to brak pecha.
Opowiem historyjkę jak mi się przydarzyła ok 2 tyg temu .
WYBRAŁEM LICZBY z Supermapy
DOKONAŁEM REDUKCJI do 32 zakładów. ponieważ zabrakło mi tuszu
dlatego ręcznie wypełniłem kupony - dalszy ciąg wszyscy znają ale nie zupełnie ...
W kolekturze maszyna zacięła się na jednym kuponie i Pani poinformowała mnie że coś jej ten zakład nie wchodzi w końcu wbiła .
Gdy przyszło do sprawdzania u mnie na kuponie była zaznaczona liczba 11 a na bilecie z lottomatu 10/ lub odwrotnie już nie pamiętam/
Mój obecny przyjaciel internetowy doradzał abym z pretensjami poszedł do kolektury. Ja odrzucam taką postawę pretensje mogę mieć tylko do siebie .
Xenia jeśli w ciągu chyba dwóch miesięcy dzięki Supermapie 3 razy się otarłem o 5 trafnych w Expressa/ Mini to ja chyba nie mam powodów do narzekań.
Mam już wypracowane pewne mechanizmy i widzę na co mnie stać a główna wygrana jest kwestią czasu porównywalną do wpadnięcia jednej liczby
Piszesz o innych; Ci inni może są na początku drogi poszukiwań . Zapewniam Cię że nawet Kmicic nie zna pewnych "myków" i możliwości jakie daje ta Supermapa . Bo wariantów jej wykorzystania jest mnóstwo .
Niech każdy po swojemu dochodzi to tego co jest zgodne z jego naturą .
Ale niech nikt nie uważa że jest taki program który na tacy poda 5 czy 6 konkretnych liczb .
Trzeba się z tym pogodzić że, programy w nieznacznym stopniu mogą poprawić nasze szanse o ile je sensownie do tego wykorzystamy .
P.o.z
Bardzo proszę niektórych posiadaczy Supermapy o nie zadawanie mi pytań na priv. I tak na nie nie udzielę odpowiedzi.
Dostałem potężny opieprz od kolegów z USA że psuję im szyki .Nie bardzo rozumiem dlaczego ??
Oni tam swoje wygrywają ostatnio tez mieli piąteczkę .
Mniejsza o to ...
Na wszelkie pytania dot. Supermapy odpowiem tu tak żeby wszyscy widzieli / i oni też/takie są uzgodnienia.
Oczywiście odpowiem na tyle na ile można; na ile umiem i potrafię resztę może dopowiedzą inni.
P.o.z
Pomógł: 1 raz Wiek: 60 Dołączył: 28 Lis 2006 Posty: 663 Skąd: Obywatel świata
Wysłany: 2010-01-23, 21:42
zen napisał/a:
Dostałem potężny opieprz od kolegów z USA że psuję im szyki .Nie bardzo rozumiem dlaczego ??
Oni tam swoje wygrywają ostatnio tez mieli piąteczkę .
Opieprz powinien być w drugą strone . Wygrali to mogliby sie podzielić radoscia z Toba Zenie.
Cytat:
.Nie bardzo rozumiem dlaczego ??
Wiadom jak nie wiadomo dlaczego to zapewne chodzi o pieniadze !!!.
Wszelkie analizy, sieci neuronowe, inne cudowne sposoby i algorytmy w tym też SUPERMAPA to są tylko wodotryski jezeli nie umie się wyciągac wniosków z informacji z nich płynących.
Supermapa to tablica na której losowane liczby lub zbiory uszeregowane są na podstawie kilku wybranych funkcji statystycznych.
A wizualne ich przedstawienie pozwala obserwowac te zmiany w obszarze wybranej ilosci losowań wstecz.
To obserwacja powtarzalnych układów pozwala wyciagnąc wnioski gdzie i kiedy mozna spodziewać się okreslonego układu kolejności liczb lub zbiorów.
Nie ma uniwersalnej funkcji podajacej gotowe układy liczb do gry. To użytkownik musi wykazać intuicje, zbadać układy liczb wybierając te funkcje które coś dawały w przeszłych losowaniach a wiec z pewnoscia nie bedzie to raz ostatni oraz badajac te funkcje sam okresla ich parametry (zwykle jest to okres losowań wstecz analizy).
Ja niejednokrotnie widziałem sytuacje u uzytkowników że zadany parametr funkcji ilość losowań wstecz daje w wyniku dużo jednakowych wartości, wówczas kolejność sortowania jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z funkcją statystyczną.
Kiedy tak sie dzieje ?, a no wtedy gdy np damy zbyt krótki okres losowań jako parametr funkcji np [ 3 ]. i wiadomo ze jeżeli nie wystąpią powtórzenia liczb w tych 3 losowaniach to badanych będzie w tym czasie np w MiniLotto 15 liczb. Pozostałych 27 liczb nie wystąpi ani razu wiec funkcja obliczy dla wszystkich 15 i 27 liczb wartość jednakową i właściwie kolejność sortowania wg wartosci funkcji bedzie dziełem przypadku. I taki podział niewiele bedzie miał wspólnego z dobrem wynikajacym ze stosowania funkcji statystycznych. Dlatego jest opcja "Wyświetl wartosci" i przed docelowym wybraniem funkcji i jej parametrów warto sprawdzić czy fynkcja daje z zadanych losowań wyniki na tyle zróżnicowane aby miało to ręce i nogi.
Nikt od dawna nic nie pisze o Supermapie, czyżby już wszystko było jasne i proste?
To ciekawe, bo ja do tej pory nie specjalnie rozumiem które wartości wg skryptu są teoretycznie lepsze , a które gorsze, widać coś tam stosując offsety, ale to jakby przeszłość, natomiast jak typować chociaż teoretycznie, to nie wiem.
Może ktoś spreparuje jakiś teoretyczny przykład.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum