Strona główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj Download

Poprzedni temat «» Następny temat
Jak traktować supermapę -czyli MARIUSZ miał rację ;-o))
Autor Wiadomość
zen

Wysłany: 2009-10-05, 13:50   Jak traktować supermapę -czyli MARIUSZ miał rację ;-o))

Oprócz pisaniny tu na forum mam jeszcze  wiele  innych  kontaktów nieformalnych w  których dostaję dużo podobnych pytań.
Po co mam się wielokrotnie "gimnastykować" lepiej zrobię  to raz / tylko nie wiem czy porządnie ;-o))  /
Dostałem od kogoś  takie zapytania:
Cytat:
Co oznacza kolumna  pierwsza  od 1  do  42,   a co ostatnia kolumna  All
i wiersze z tłem  czarnym. Jeśli chodzi o kolory  to myślę, że chodzi podział liczb na gorące, pewne i  oczekiwane  a gdzie zimne ? Te
niebieskie liczby to wylosowane ? z danymi statystycznymi, Jest to
wszystko podobne do mapy  liczb z Lotto Cada i  z łańcuchem Markowa

Ponieważ wklejam to bez uzgodnienia  przeto ująłem to anonimowo Myślę że  ten ktoś  wybaczy mi to .

I tu zmuszony  jestem do bardzo szerokiego wyjaśnienia .
Owszem Mapa  robiona przez Kmicica na zlecenie kogoś  tam  w swoim pierwotnym zamierzeniu i zapewne tak jest maiła i ma  odnosić się do statystyki i realnej  bazy losowań .A zadaniem użytych tu ok 15 ROŻNYCH FUNKCJI jest odpowiednie wysortowanie liczb lub zbiorów.To prawda .
Ale nie bez powodu odwołuję się tu do Nicka MARIUSZ ze strony Paśki . Coś w tym  musi być !A co ? spróbuję wyjaśnić.  
To trudne zadanie.
Może tak:
W innym spojrzeniu
do czego potrzebna jest tu statystyka?
STATYSTYKA JEST POTRZEBNA DO USTALENIA PEWNYCH PROCESÓW
NIE SĄ WAŻNE LICZBY Z BAZY LOSOWAŃ I LICZBY  JAKIE  WYSTĄPIĄ WYLOSOWANE WAŻNE SĄ UKŁADY I PROCESY Z NIMI ZACHODZĄCE.
Liczby są już tylko małym uzupełnieniem  procesu wyboru do gry .
Zdaje sobie sprawę że  jeszcze wyjaśniam dość zawile ...  ale  jeśli prześledzimy proces wyboru liczb z >>Equalizera<< to może uda nam się to zrozumieć .,

Jeszcze tylko  kilka zdań.  Spotykam się z takimi pytaniami :CZY SUPERMAPA JEST ŁATWA CZY TRUDNA .
odpowiem I TAK I NIE .Jest łatwa ale też ma kilka  możliwości nieruszanych  i jest dość dużo kombinacji tego że może wydawać się trudna .
Zresztą podobnie rzecz dzieje się z LOTTO CAD'em . Ma  opinię trudnego programu - a to nieprawda  LOTTO CAD ma po  prostu bardzo dużo funkcji  i trudno to spamiętać i  cały  czas  użytkownik odkrywa nowe.
U mnie np był taki  okres że używałem tylko TARCZY STRZELNICZEJ zamiennie  z  TETRISEM ;-o)) póki ktoś nie pokazywał mi nowych możliwości a HELPA chyba nigdy nie przeczytałem bo to za  dużo jak na  pojemność mojej pamięci :-( .

Wracając do zasadniczego tematu:

O co chodzi w >>EQUALIZERZE<<  ?
Dzięki mapie zaobserwowaliśmy coś / jak widać liczby i ich statystyka tu wcale nie są ważne  :!:  /
Ważna jest obserwacja zjawiska polegającego na tym że TRAFIENIA W FUNKCJE PRZEMIESZCZAJĄ SIĘ
/nadal nic nie wspominamy o liczbach czy o losowaniach/
SKRAJNE TRAFIENIA /te od góry mapy lub od dołu/ RAZ "ODSŁANIAJĄ" NA MAPIE WIĘCEJ LICZB a innym razem "ODSŁANIAJĄ" MNIEJ  LICZB /Słowo "ODSŁANIAJĄ" jest zarezerwowane  dla tego obszaru  który na rysunku w temacie Equalizera zamalowałem areografem  czyli  jest to obszar tych ..>>ZIMNYCH LICZB<<
Dopiero w tym  momencie  możemy przywołać  sobie  liczby  z tego zimnego obszaru i pisać o konkretnych typach .
STATYSTYKA LOSOWANYCH  LICZB :?: Owszem jest potrzebna  ale  tylko w takim rozumieniu
JAK ZACHOWUJE SIĘ TEN CAŁY UKŁAD Czy się >>odsłania<<  czy przeciwnie  czy jest to dla nas okazja czy nie?
A  więc jakość działania funkcji  ma  tu  mniejsze znaczenie .

++--------->>

A teraz konkretniejsze  odpowiedzi na cytowane wyżej zapytanie.
==------->>
Oczywiście liczby 1 do 42 to porządkowe /określmy to jako numery pozycji /
Wiersze z czarnym tłem  to różne opcje które w miarę potrzeby  załączamy

==------>>
Kolumna ALL [/size] to bardzo sprytna  rzecz  /chyba pisałem o tym użyłem  może terminu SPRZĘŻENIE ZWROTNE DODATNIE lub WZMOCNIENIE  /  to coś takiego że jeśli dobierzemy kilka  funkcji zgodnych ze sobą w fazie to funkcja ALL  wysortuje najlepszy zbiór wynikowy z tych  funkcji /lub też jedną liczbę /
==-------->>
Tak KOLORY   :!:  mnie chodziło o kolory   gdy pytałem o Wasze spostrzeżenie co jeszcze nie zostało dopowiedziane .
A  kolory te są zależne od pewnych  ukrytych tu wartości /W tym sensie ukrytych że inną opcją można je sobie wyświetlić/.
Te kolory to też  ważny  przyczynek do typowania .Zawierają  one  bowiem b. dużo  informacji .Ale  to zostawię sobie ....
==------>
Tak słusznie te liczby na niebieskim tle to TRAFIONE POZYCJE ZBIORÓW LUB LICZB  W DANĄ FUNKCJĘ jeśli byłby to multi to mielibyśmy takich pozycji 20

==------>>
Tak to prawda wszystko to jest b. podobne do MAPY LICZB z LOTTO  CAD'a . tyle  że tamto można by określić  jako stosunkowo prymitywne rozwiązanie. Ale  dzięki tamtemu  dość szybko przyswoiłem sobie tu pewne zasady funkcjonowania..
==------>>

Dziękuję za wyżej cytowany list i przepraszam za jego nieuzgodnione cytowanie ale tak było mi wygodnie się do wszystkiego odnieść

P.o.z

mat2

Wysłany: 2009-10-05, 19:22   

I z czym mamy to porownać-sprawdzić , jak nikt z nas nie ma tej mapy.....   :-/

zen

Wysłany: 2009-10-05, 20:03   

Mat2 a pamiętasz od kiedy ja dusiłem Kmicica ?  Ja poszedłem na kompromis czyli bez helpa .... Ktorego do tej pory chyba nie  ma.
A ściągnąłeś sobie Screeny map o których piszę przy EQUALIZERZE ?
masz tam 10 losowań Expressa ?.

Tak wogóle  intencją tego wątku jest uświadomienie tego że TYPOWANIE LICZB NIE MA SENSU  bo zarówno baza  losowań jak i przyszłe losowania  są  LOSOWE .
i TU JEST ZAWARTA CAŁA FILOZOFIA  MARIUSZA .

Jednocześnie  pokazuję że  innym  sposobem podejścia  są jakieś szanse  a przy tym wiem że  to tylko  drobny wycinek możliwości  bo przecież ja nie wiem wszystkiego o SUPERMAPIE  .Obawiam się że nawet Help tego nie ujawni . Co środowiwisko to inny sposób  traktowania   Supermapy .

Naczelną zasadą traktowania Mapy będzie  poszukiwanie pewnych zjawisk które  będzie  powodowało iz wybierać będziemy liczby/zbiory gotowe do gry   lub ich negatywy/>>ZIMNE<<
/Określenie NEGATYWY  może być trafniejsze  by nie mieszać tego z  GORĄCE ZIMNE SPODZIEWANIE PEWNE I OSTATNIE/

P.o.z

kongo 

Wysłany: 2009-10-06, 02:12   

Czy jest jakiś sposób, żeby namówić Kmicica do sprzedaży supermapy bez helpa?
Może to nawet będzie lepiej bez ukierunkowania,
a potem podzielili byśmy się spostrzeżeniami i może coś z tego wyjdzie.
Pomoc ściągniemy później.
LC na początku też nie miał porządnego helpa
i jakoś radziliśmy sobie.

xenia

Wysłany: 2009-10-06, 18:16   

Witam
Mam prośbę,  chodzi  o  SUPER MAPY  z Mini Lotka  na  dzień  29-10-2009, 03.10.2009 oraz  z dzisiejszego losowania z nastawami z tablicy funkcji – mogą być   5,10,20,30.50, -1     itd.  
i  proszę o przesłane  je razem chronologicznie na stronę  Mapy  Zbiorów, jeżeli  tj  możliwe  wszystkie na  jednej stronie  z zaznaczeniem  wylosowanych liczb. Uwaga tylko nie  przesyłać  na  wrzuty, bo są  bardzo  nie wyrażne ,  a szkoda.  Są tam bardzo fajne filmiki. Chciałabym te mapy poobserwować.  
Gdzie  znaleźć można m.in. na mapie  poszczególne  parametry   losowań  np. w  AVGHIT (5,10,20,30,50,  - 1)  i  AVHTMO ( 5,10,20,30,50,-1)
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam

zen

Wysłany: 2009-10-06, 18:50   

Pani Xenia
jedna prośba nie do spełnienia  :-P
Coś mi wokół głowy lata
czy na pewno jest ta data  :-D
gdyby to się mi udało
wygralibyśmy już nie mało   8-)
==----------->>
Oczywiście  rozumiem że to 29 -09-2009

spróbuję do tego  dojść bo Supemapa "operuje"  offsetami  a  Trafienia  na  niej zaznaczają się automaytycznie i na OFFSETOWE trafienia nie mam wpływu bo pobierane są z LC . Natomiast jest taka  możliwość że  mogę wstawić  różne liczby "sprawdzające " i chyba w  dowolnej ilości gdy dam Offset = 0
Prześlę   na ten  drugi serwer sugerowany przez Kmicica
http://www.4shared.com/di...c4/sharing.html
  tam już co nieco jest zgromadzone...

Raczej na  jednej stronie  się nie  mieści  próbowałem  robić  to screenem do Painta   ale niesty jest to za duże  .
Chyba że  ograniczyłbym ilość funkcji albo zakresów . wówczas mogę zrobić  i  3 kolumny po 42  wiersze .

Nie rozumiem określenia parametry losowań ?..  może chodzi o wartości współczynników ? spróbuję zrobić i  taką  Mapę
==------------------>>

Pani Kongo
należało by do Kmicica napisać e maila  uzgodnić  i "wyszarpać"
/czasami  mam  wrażenie  ze  nie  chce  tego udostępniać ...się chyba  obawia  tych  kolesi  z  USA ...  :roll:   /. Myślę że  już nie długo  podopina wszystkie  sprawy formalne  też...
P.o.z

xyzen

Wysłany: 2009-10-06, 21:10   

zen zamieścił ma tym serwerze  do ściągnięcia

http://www.4shared.com/fi..._zbiorw_o4.html
http://www.4shared.com/fi...iorw_5Pion.html
http://www.4shared.com/fi..._5TPoziomo.html
http://www.4shared.com/fi...w_5Wartoci.html
http://www.4shared.com/fi..._zbiorw_o0.html
http://www.4shared.com/fi..._zbiorw_o1.html
http://www.4shared.com/fi..._zbiorw_o2.html
http://www.4shared.com/fi..._zbiorw_o3.html

Ostatni po" / "  człon to nazwa pliku jaki tamże  można sobie ściągnąć
Na tejże stronie proponuję kliknąć w ikonę KATALOGU
Folder: Moje 4shared   ktore jest linkiem do spisu wszystkich  plikow tak przynajmniej u mnie jest .//Pod  dużym niebieskim klawiszem POBIERZ TERAZ  / z 5 cm  w dół/ //

xenia

Wysłany: 2009-10-10, 12:14   

Znam  filozofię  Mariusza,  to co  trzeba  zrobić, aby " wysyłać  liczby" a nie "typować"  klasycznie  ???  skoro  typowanie nie ma sensu,  bo  jest  losowe.  Pewnie najlepiej zagrać  na chybił  trafił  ( jest  losowe ). Albo  w ogóle  nie grać. To  po  co są  te  mapy ??  W typowaniu liczb m. in. korzystam z  map  LC. Na ogół  nie  korzystam  ze statystyk.  Chociaż  nie powiem  czasem  statystyki  dają  bardzo  dobre  wyniki i staram  się wysyłać   jak  najmniej  zakładów.  Wiadomo, że  duża   ilość zakładów  nie  gwarantuje  wygranej.  
Pozdrawiam

zen

Wysłany: 2009-10-10, 22:08   

Xenia bardzo dziękuję za wyrażenie  swojego poglądu .
Jesteś  blisko  sedna sprawy ;pomijając  ironizowanie  filozofii Mariusza .
Ja  to  rozumiem  to tak .
>> Nie  typuj  bo  to  nie  ma  sensu przecież  to  jest  los  ale  jedak  należy  czynić  pewne  spostrzeżenia  dzięki  którym  można  zawalczyć  o wygrane. <<
==-------------------->>
teraz  słowo o Supermapie  dlaczegpo TAK  :?:  :!: :!: :!:
Xenia zobacz  do czego  służy  Supermapa w moim  wydaniu ..
ELIMINOWANIE  LICZB
Zróbbmy taką  retrospekcję
42  liczby  w Expressa  to  850 686  kombinacji    ale  juz  gdyby  Express  miał 41  liczb to
41 liczb  było  by 749 398 komb. czyli  odrzucenie  jednej  liczby  to  ponad sto tys kombinacji mniej
40 liczb  bylo  by  658 008 komb.
itd  itd
Czy  te  liczby  przemawiają
A  wygląda  na  to  że   dość  łatwo osiągnąć przy pomocy  Supermapy znaczie  "wyśrubowane" rezultaty - co więcej  opłaca  się finansowo  ponosić ryzyko  zwielokrotnienia  wybrania  NEGATYWÓW /Zimnych liczb/

Swoją  drogą ciekawy  jestem jakim sposobem radzisz  sobie   Z  MApą Lotto Cada. Może  dało  by  się to zaaplikowac  do  Spermapy .

Ta  pierwotna  mapa  z  LC  i Supermapa   dają dużo  możliwości do wykorzystania  w  grach,Ja  znam tylko  jeden  wąski  wycinek i  on  jest  obiecujący .
WYstarczy  zobaczyć  na  wklejkę  Kmicica  http://lottocad.pl/html_sm/AddOptions.html oraz   http://lottocad.pl/html_sm/TipsAndTrics.html  .

P.o.z

xenia

Wysłany: 2009-11-12, 01:12   

ZEN  ja również dziękuję za wyrażenie swojego punktu widzenia. Do Mariusza nic nie mam.
Wręcz  przeciwnie szanuję Jego filozofię. Cały czas czynię różne spostrzeżenia.  Po prostu m.in.
analizuję  poszczególne  wskaźniki  pierwotnej  Mapy  LottoCada ( jak na razie)  niestety nie odkryłam, żadnych rewelacji.    Wklejki  przejrzałam.  Nie zauważyłam entuzjazmu, wśród  forumowiczów z powodu tej  SUPERMAPY. NIKT  nie chwali się sukcesami.
Pozdrawiam.

zen

Wysłany: 2009-11-12, 16:32   

Xenia . A czy wogóle ktoś się tu chwali  czymkowiek ?
Musimy przyjąć że obecnie panuje  taka  postawa by niczym się z nikim nie dzielić . Powody tego są rożne .
Ja np. z  zawiści żeby nikt  nie miał  lepiej niż ja./pies ogrodnika/. Ale  moja  postawa  ma  swoje uzasadnienie  czemu mam pracować na kogoś  kto jeśli skorzysta  nawet  nie napisze  >>pocałuj mnie w d...<<
Gorsza  jest postawa  tajniaków  których tu są setki a niby nikt tego nie czyta Mało  tego wyobrażam sobie że gdy to czytają to z poczuciem wyżości dokonują tego własnych ocen nie dzieląc się tym.
/a jeśli tak to dla mnie  są  świnie /

Mój drugi powód to uzyskanie pewnej świadomości  dotychczas  jeśli nie  wiedziałem  o co tutaj  chodzi to "językiem jak smykiem" " waliłem tu różne  głupoty a obecnie  zdaje sobie sprawę z wartości wiedzy  jaką  posiadłem i ewentualne  kosekwencje tego /patrz akapit wyżej z zdaniem >>.....  w d... <<
Od  chwili wejścia w posiadanie Supermapy   ocierałem się o 5 trafnych .
Dlaczego  nie  trafiłem ?

Wg  mnie cały proces grania ZAWODOWCA / określenie ZAWODOWIEC jest pochodną  człowieka doznającego różne  zawody czyli porażki/
składa się z kilku  faz

a) wyboru jakiejś grupy  liczb do gry
b) spowowowanie aby ta grupa liczb była reprezentowana w możliwie najmniejszej ale wystrczającej do wygrania ilości zakładów.

Normalnie mamy juz tutaj dwie niewiadome .
Do tego potrzebny jest pozytywny splot  wyborów czyli >>szczęście<<
Ja od siebie  dorzucę  czwarty element skrótem określę to brak pecha.
Opowiem historyjkę jak mi się przydarzyła ok 2 tyg temu .
WYBRAŁEM LICZBY z Supermapy
DOKONAŁEM REDUKCJI  do 32 zakładów. ponieważ   zabrakło  mi tuszu
dlatego  ręcznie wypełniłem kupony - dalszy ciąg wszyscy znają   ale  nie  zupełnie ...
W  kolekturze maszyna  zacięła  się na  jednym  kuponie  i Pani  poinformowała   mnie  że  coś  jej  ten zakład  nie  wchodzi  w  końcu  wbiła  .
Gdy przyszło  do  sprawdzania  u mnie na  kuponie  była  zaznaczona  liczba  11 a  na bilecie z lottomatu 10/ lub odwrotnie  już nie pamiętam/  

Mój obecny  przyjaciel internetowy   doradzał abym z pretensjami  poszedł do kolektury. Ja  odrzucam  taką postawę  pretensje  mogę  mieć  tylko  do  siebie .

Xenia   jeśli  w  ciągu chyba dwóch miesięcy  dzięki Supermapie 3  razy  się  otarłem o 5 trafnych  w Expressa/ Mini  to  ja chyba nie mam powodów do narzekań.
Mam już wypracowane pewne  mechanizmy i  widzę na co mnie  stać  a  główna  wygrana   jest  kwestią  czasu porównywalną  do wpadnięcia jednej  liczby

Piszesz  o  innych;  Ci  inni może  są na  początku  drogi poszukiwań . Zapewniam Cię że  nawet Kmicic nie zna pewnych  "myków" i możliwości  jakie daje ta Supermapa . Bo  wariantów jej wykorzystania jest mnóstwo .
Niech każdy  po swojemu dochodzi  to tego  co  jest  zgodne  z  jego naturą .
Ale  niech  nikt nie  uważa że jest taki program  który  na  tacy poda  5 czy 6 konkretnych liczb .

Trzeba  się z tym  pogodzić że,  programy  w  nieznacznym  stopniu   mogą  poprawić nasze  szanse  o  ile  je  sensownie do tego wykorzystamy .

P.o.z

xyzen

Wysłany: 2010-01-22, 12:12   

I  co  zeniu - jeleniu  :-D    ???

zen

Wysłany: 2010-01-22, 12:13   

Bardzo proszę  niektórych  posiadaczy Supermapy o nie zadawanie mi pytań na  priv. I tak  na nie  nie  udzielę  odpowiedzi.
Dostałem  potężny opieprz od  kolegów z USA że  psuję  im szyki .Nie  bardzo  rozumiem  dlaczego ??
Oni  tam swoje  wygrywają ostatnio tez  mieli piąteczkę .
Mniejsza  o to ...
Na  wszelkie  pytania  dot. Supermapy odpowiem  tu tak  żeby wszyscy  widzieli / i oni też/takie  są  uzgodnienia.

Oczywiście  odpowiem  na  tyle  na  ile  można;  na  ile  umiem  i potrafię   resztę  może  dopowiedzą  inni.

P.o.z

Kmicic 
Administrator

Wysłany: 2010-01-23, 21:42   

zen napisał/a:
Dostałem  potężny opieprz od  kolegów z USA że  psuję  im szyki .Nie  bardzo  rozumiem  dlaczego ??
Oni  tam swoje  wygrywają ostatnio tez  mieli piąteczkę .

Opieprz powinien być w drugą strone :-) . Wygrali to mogliby sie podzielić radoscia z Toba Zenie.

Cytat:
.Nie  bardzo  rozumiem  dlaczego ??

Wiadom jak nie wiadomo dlaczego to zapewne chodzi o pieniadze !!!.

Wszelkie analizy, sieci neuronowe, inne cudowne sposoby i algorytmy w tym też SUPERMAPA to są tylko wodotryski jezeli nie umie się wyciągac wniosków z informacji z nich płynących.
Supermapa to tablica na której losowane liczby lub zbiory uszeregowane są na podstawie kilku wybranych funkcji statystycznych.

A wizualne ich przedstawienie pozwala obserwowac te zmiany w obszarze wybranej ilosci losowań wstecz.
To obserwacja powtarzalnych układów pozwala wyciagnąc wnioski gdzie i kiedy mozna spodziewać się okreslonego układu kolejności liczb lub zbiorów.

Nie ma uniwersalnej funkcji podajacej gotowe układy liczb do gry. To użytkownik musi wykazać intuicje, zbadać układy liczb wybierając te funkcje które coś dawały w przeszłych losowaniach a wiec z pewnoscia nie bedzie to raz ostatni oraz badajac te funkcje sam okresla ich parametry (zwykle jest to okres losowań wstecz analizy).

Ja niejednokrotnie widziałem sytuacje u uzytkowników że zadany parametr funkcji ilość losowań wstecz daje w wyniku dużo jednakowych wartości, wówczas kolejność sortowania jest przypadkowa i nie ma nic wspólnego z funkcją statystyczną.

Kiedy tak sie dzieje ?,  a no wtedy gdy np damy zbyt krótki okres losowań jako parametr funkcji np [ 3 ]. i wiadomo ze jeżeli nie wystąpią powtórzenia liczb w tych 3 losowaniach to badanych będzie w tym czasie np w MiniLotto 15 liczb. Pozostałych 27 liczb nie wystąpi ani razu wiec funkcja obliczy dla wszystkich 15 i 27 liczb wartość jednakową i właściwie kolejność sortowania wg wartosci funkcji bedzie dziełem przypadku. I taki podział niewiele bedzie miał wspólnego z dobrem wynikajacym ze stosowania funkcji statystycznych. Dlatego jest opcja "Wyświetl wartosci" i przed docelowym wybraniem funkcji i jej parametrów warto sprawdzić czy fynkcja daje z zadanych losowań wyniki na tyle zróżnicowane aby miało to ręce i nogi.

pozdr
AK

Jerry 

Wysłany: 2010-05-05, 19:48   

Witam forumowiczów.

Nikt od dawna nic nie pisze o Supermapie, czyżby już wszystko było jasne i proste?
To ciekawe, bo ja do tej pory nie specjalnie rozumiem które wartości wg skryptu są teoretycznie lepsze , a które gorsze, widać coś tam stosując offsety, ale to jakby przeszłość, natomiast jak typować chociaż teoretycznie, to nie wiem.
Może ktoś spreparuje jakiś teoretyczny przykład.

Pozdrawiam.
Jerry

Odpowiedz do tematu