Ten wpis jest swojego rodzaju konkluzją z innego tematu w dziale LOTTO CAD JEST PROSTYM I PRZYJAZNYM PROGRAMEM .
Chodzi mi o to że podstawowym błędem przy testowaniu swoich założeń jest sprawdzanie na zbyt małej ilości losowań.
Okazuje się nawet że własna baza losowań to dużo za mało. / Albowiem my wyszukujemy coś co jest na chwilowej "górce"
I to może być przyczyną rozmijania się naszego chciejstwa z rzeczywistością.
Kilka osób dość biegłych w tych zagadnieniach coś wzmiankowało ale być może nie "dotarło" to do przynajmniej mojej świadomości .
Dopiero gdy zrobiłem pewien eksperyment ze sztuczną /losową / bazą i ja dostrzegam to .
Wniosek ?? ;
MECHANIZM PRZEGRYWANIA " SIEDZI " W NIEADEKWATNYM i NIECHLUJNYM PRZEPROWADZANIU TESTÓW SPRAWDZAJĄCYCH
Najczęściej wynika to z nieświadomości ale również i braku odpowiednich narzędzi/programów
P.o.z
_________________ Jeśli czegoś nie wiesz pytaj mnie - ja też nie wiem Układy głupku ! Układy ! NIE WIERZCIE TYPEROM! TO NAJWIĘKSI KŁAMCY! bo gdyby było inaczej to byli by bogaci ``KOCHAM SKRYPTY
...zacząłem zastanawiać się jak wielka powinna być baza do sprawdzania czyli do testowania .
Tu jesteśmy między przysłowiowym młotem a kowadłem .
Zwłaszcza zrozumieją to tacy użytkownicy excela jak ja że wydolność arkuszy stanowi bardzo dużą barierę Można bowiem sprawdzić tak nie wiele więcej jak kilka tysięcy kombinacji .
Z drugiej strony tych kombinacji w Mini jest ponad 850tys /powiedzmy że z tego dałoby się wyciąć nawet 100 tys kombinacji to i tak dużo na excela.
Można pójść na kompromis zgodnie z zasadą Pareto
20% wkładu /bazy może " obrobić zgrubnie" 80% wyników i to uważam za minimum
/Zasada ta w rzeczywistości brzmi 20% wysiłku może dać 80% efektu /
Oczywiście że przegięcie czyli użycie całej bazy również jest szkodliwe bo nie będziemy umieli zinterpretować wyników które się po prostu rozmyją
Ile to jest 20% ?? ==>> około 170 tys
Excel temu nie podoła
Jedyny ratunek widzę w Kmicicu .
Może by Kmicic dorobił coś w Lotto Cadzie co sprawdzało by nasze wyniki np w sztucznej bazie .
Skrypt do zakładania sztucznej bazy już mam teraz tylko brakuje mi takiego testera.
==------------------------->>
Dlaczego jest to tak ważne ?
Wszyscy wiemy doskonale że cała losowość ma przebiegi cykliczne .
Można próbować to sobie uzmysłowić jako pewną analogię do potężnej fali na grzbiecie której jest inna mniejsza fala a ta mniejsza ma na swoim grzbiecie jeszcze mniejsze fale itd itd ....
Jeśli testujemy na kilku losowaniach to mamy zaledwie obraz stanu tej najmniej znaczącej fali .
W miarę powiększania zakresu czyli ilości losowań uzyskujemy obraz z szerszą perspektywą .
Ale nie łudźmy się że te 2000 losowań jest wystarczające .O NIE!!!
2000nie jest nawet jednym procentem wszystkich kombinacji Mini No więc cóż można w takim wycinku zobaczyć ???
NIC!!!
Na dzisiaj wystarczy
P.o.z
_________________ Jeśli czegoś nie wiesz pytaj mnie - ja też nie wiem Układy głupku ! Układy ! NIE WIERZCIE TYPEROM! TO NAJWIĘKSI KŁAMCY! bo gdyby było inaczej to byli by bogaci ``KOCHAM SKRYPTY
TAK TAK PRZYDAŁBY SIĘ TAKI SKRYPT O JAKIM PISZE zen .
Popieram i czekam również na taki skrypt !
Jeszcze jedno, te niby wszystkie losowania (około 2 tys)jakie były są jakimś wskażnikiem do naszego prowadzenia statystyk i rozpisów.
Wybór jest bardziej ,widoczny, Człowiek-Gracz jest myślącą maszynką do robienia albo do tracenia pieniędzy. Dla mnie Gra na Chybił Trafił nic nie daje chociaż ponoć tylko takie piątki wpadają !
Czy to reklama czy inna fikcja !Proszę pamiętać, że Lotek zawsze ma wszystkie kupony które ludziska posyłają wcześniej jakąś godzinkę czy dwie przed kolejnym losowaniem. Jak myślicie dlaczego tak jest ? No i dlaczego przeważnie wpada jak już jedna piątka albo tylko czwórki. ?
pozdr i czekam na nowy skrypt bo będzie przydatny dla moich pomysłów.
_________________ =>S U P E R T O T O -> W A L K A o 100 tys. Euro !
Widzę Strateg1 że tylko Ty doceniasz wagę sytuacji..
No tak ale do tego potrzebne jest Twoje doświadczenie .....
Coś nie widzę reakcji Kmicica >> Czy On to w ogóle czyta???
P.o.z
Teraz w okresie świątecznym to wszyscy zabiegani za prezentami pod choinkę !
Dlatego na Forum mały ruch. Ale co tam przyjdzie czas i na skrypty. Wiadomo Miliony w Lotto czekają
Wesołych Świąt !
_________________ =>S U P E R T O T O -> W A L K A o 100 tys. Euro !
cd.
Innym czynnikiem powodującym nasze niepowodzenia jest sam sposób a raczej strategia wyboru liczb i strategia gry.
Jakiego rodzaju mamy strategie ? Co to mam na myśli ?
Ponieważ małoprawdopodobne jest dokładnie określenie konkretnych 5czy 6 liczb na konkretne losowanie dlatego stosujemy różne zabiegi mające spowodować poprawienie tych relacji szans.
Jak? sposobów jest dużo i mogą się wzajemnie łączyć przenikać oraz być stosowanych
w różnych wariantach a są to
a) zwiększanie /zmniejszanie ilości liczb zmniejszanie ilości mamy wówczas kiedy świadome godzimy się z wygranymi niższego stopnia/
b)zwiększanie ilość kombinacji np chybił-trafił
c) zwiększane ilość losowań "użytych " do gry / dla progresji lub dla przesunięcia czasowego czasami jako metoda wyczekiwania na to że kiedyś musi to nastąpić /
Każda z podanych metod ma swoje wady i zalety jednak wydaje się że łączenie poszerzania idącego w ilość jak i kilku krotne powtórzenie tego samego zbioru wyjściowego z dostosowaniem do bieżących parametrów może być najlepszym rozwiązaniem ./Bieżące parametry w moim rozumieniu to te czynniki przy redukowaniu które wydają się być aktualnie najprawdopodobniejsze Np w ostatnim branym pod uwagę było 5 parzystych to małoprawdopodobne by się to powtórzyło w następnej grze jednak zbiór wyjściowy/ liczby/ zostanie zachowany ten sam .Zmieni się efekt
końcowy w postaci nieco innych kombinacji.
Słowo oceny tych strategii .
Strategia wętkarza- Mam jeden zbiór i czekam z nim aż wejdzie tu mam problem doboru wielkości za mały zbiór to mogę czekać b. długo . Z kolei zbyt duży zbiór to nie wiadomo jak ograniczyć do rozsądnych wielości ilość kombinacji do wysyłu
Strategia niespokojnego poszukiwacza . ciągła zmiana zbiorów licząc na to że uda się dopasować do losowania raczej przypomina to zabawę w kotka i myszkę .
Która z metod lepsza? to zależy co mamy w zanadrzu czy tę wiedzę co posiadamy w tym temacie jest prawidłowa i zgodna ze stanem rzeczywistym.
Bo często jest tak że mając b. ograniczoną perspektywę /mało wiedzy i doświadczenia/ wydaje się nam że "sprawę mamy opanowaną .I wtedy mówimy że >>TERAZ MUSI WEJŚĆ << .
W grach losowych NIC NIE MUSI !!!
Ograniczony ogląd sytuacji powoduje że popadamy w samozachwyt na temat własnej wiedzy i umiejętności . Ograniczenie to wynika najczęściej z niedoskonałości narzędzi /programów/ jakimi się posługujemy lub co niektórzy potrafiący cokolwiek zaprogramować samemu mają ograniczenia własnego umysłu /.
/może coś jeszcze napiszę w tym temacie/94/
P.o.z
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum