Strona główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj Download

Poprzedni temat «» Następny temat
Mechanizm przegrywania.
Autor Wiadomość
zen

Wysłany: 2009-12-16, 08:37   Mechanizm przegrywania.

Ten wpis jest swojego rodzaju  konkluzją z innego tematu w dziale LOTTO  CAD JEST PROSTYM I PRZYJAZNYM PROGRAMEM .

Chodzi mi o to że podstawowym  błędem przy testowaniu swoich założeń  jest sprawdzanie na zbyt  małej ilości losowań.
Okazuje  się  nawet że  własna baza losowań  to dużo za mało.   :-(  / Albowiem my  wyszukujemy  coś  co  jest  na  chwilowej  "górce"
I  to  może być  przyczyną rozmijania  się naszego  chciejstwa  z  rzeczywistością.
Kilka osób dość biegłych w tych  zagadnieniach coś  wzmiankowało ale  być  może nie  "dotarło"  to  do przynajmniej  mojej  świadomości .
Dopiero  gdy  zrobiłem pewien eksperyment ze  sztuczną  /losową  /  bazą i ja  dostrzegam  to .

Wniosek ??  ;
MECHANIZM PRZEGRYWANIA " SIEDZI "  W NIEADEKWATNYM i NIECHLUJNYM PRZEPROWADZANIU TESTÓW SPRAWDZAJĄCYCH  
Najczęściej  wynika  to  z  nieświadomości ale  również  i braku  odpowiednich narzędzi/programów

P.o.z

xyzen

Wysłany: 2009-12-16, 18:18   

Co ty zen myślisz tylko o...  przegrywaniu ???  :oops:

zen

Wysłany: 2009-12-16, 18:48   

...zacząłem  zastanawiać  się   jak wielka  powinna  być  baza  do  sprawdzania   czyli  do  testowania .
Tu  jesteśmy  między przysłowiowym młotem a kowadłem .
Zwłaszcza zrozumieją to  tacy użytkownicy excela  jak  ja  że wydolność arkuszy stanowi bardzo  dużą  barierę  Można bowiem  sprawdzić tak nie wiele  więcej  jak kilka tysięcy kombinacji .
Z  drugiej  strony  tych kombinacji w Mini jest ponad 850tys /powiedzmy że  z tego dałoby się wyciąć nawet 100 tys  kombinacji  to i tak  dużo na  excela.
Można  pójść na kompromis zgodnie z zasadą Pareto
20% wkładu  /bazy  może " obrobić zgrubnie" 80% wyników  i to uważam  za  minimum
/Zasada  ta  w  rzeczywistości brzmi 20% wysiłku może  dać  80% efektu /
Oczywiście że  przegięcie czyli  użycie  całej bazy również  jest  szkodliwe bo nie będziemy umieli zinterpretować wyników które się po prostu rozmyją

Ile  to  jest 20% ??   ==>> około 170 tys

Excel  temu  nie  podoła
Jedyny  ratunek widzę  w  Kmicicu  .
Może  by Kmicic  dorobił  coś w  Lotto  Cadzie  co  sprawdzało by nasze wyniki  np  w  sztucznej  bazie .

Skrypt  do zakładania sztucznej  bazy  już  mam teraz  tylko  brakuje  mi  takiego  testera.
==------------------------->>
Dlaczego jest to tak  ważne  ?
Wszyscy wiemy doskonale że cała  losowość  ma  przebiegi cykliczne .
Można  próbować to sobie uzmysłowić jako pewną analogię  do  potężnej fali na grzbiecie  której  jest inna  mniejsza  fala a ta mniejsza ma  na swoim  grzbiecie jeszcze  mniejsze  fale  itd  itd  ....
Jeśli  testujemy na  kilku  losowaniach to mamy  zaledwie  obraz  stanu tej najmniej znaczącej fali .
W miarę  powiększania  zakresu czyli  ilości losowań   uzyskujemy  obraz z szerszą perspektywą .
Ale  nie  łudźmy się  że te  2000  losowań jest  wystarczające .O NIE!!!
2000nie jest nawet  jednym procentem wszystkich  kombinacji Mini  No więc cóż można  w takim wycinku  zobaczyć ???
NIC!!!

Na dzisiaj wystarczy
P.o.z

strateg1 

Wysłany: 2009-12-16, 20:27   

TAK  TAK  PRZYDAŁBY SIĘ TAKI  SKRYPT  O  JAKIM  PISZE  zen  .

Popieram i czekam również na taki skrypt !

Jeszcze jedno, te niby wszystkie losowania (około 2 tys)jakie były są jakimś wskażnikiem do naszego prowadzenia statystyk i rozpisów.
Wybór jest bardziej ,widoczny,  Człowiek-Gracz jest myślącą maszynką do robienia albo do tracenia pieniędzy.  Dla mnie Gra na Chybił Trafił nic nie daje chociaż ponoć tylko takie piątki wpadają !
Czy to reklama czy inna fikcja !Proszę pamiętać, że Lotek zawsze ma wszystkie kupony które ludziska posyłają wcześniej jakąś godzinkę czy dwie przed kolejnym losowaniem. Jak myślicie dlaczego tak jest ?  No i dlaczego przeważnie wpada jak już jedna piątka albo tylko czwórki. ?

:-D  pozdr i czekam na nowy skrypt bo będzie przydatny  dla moich pomysłów. :-P

zen

Wysłany: 2009-12-18, 10:08   

Widzę Strateg1 że tylko Ty  doceniasz  wagę sytuacji..
No  tak ale  do tego  potrzebne  jest  Twoje  doświadczenie  .....
Coś  nie  widzę reakcji Kmicica >> Czy On  to  w ogóle  czyta???
P.o.z

xyzen

Wysłany: 2009-12-22, 01:34   

I co zen tylko tyle masz do powiedzenia ?

strateg1 

Wysłany: 2009-12-22, 19:54   

Teraz w okresie świątecznym to wszyscy zabiegani za prezentami pod choinkę !
Dlatego na Forum mały ruch. Ale co tam przyjdzie czas i na skrypty. Wiadomo Miliony w Lotto czekają  

Wesołych Świąt ! :-|

zen

Wysłany: 2009-12-23, 11:20   

cd.
Innym czynnikiem powodującym nasze niepowodzenia jest sam sposób a raczej strategia wyboru liczb i strategia gry.
Jakiego  rodzaju  mamy strategie ? Co to mam na myśli ?
Ponieważ małoprawdopodobne jest  dokładnie określenie konkretnych 5czy 6 liczb na konkretne losowanie dlatego stosujemy różne zabiegi mające spowodować poprawienie tych relacji szans.
Jak? sposobów jest dużo i mogą się wzajemnie  łączyć przenikać oraz być stosowanych

w różnych wariantach a są to

a) zwiększanie  /zmniejszanie  ilości liczb zmniejszanie ilości mamy wówczas kiedy  świadome godzimy się z wygranymi niższego stopnia/
b)zwiększanie ilość kombinacji  np chybił-trafił
c) zwiększane ilość losowań "użytych " do gry / dla progresji lub dla przesunięcia czasowego czasami jako metoda wyczekiwania na to że  kiedyś musi to nastąpić /

Każda z podanych  metod ma swoje  wady i zalety jednak wydaje  się że  łączenie poszerzania  idącego w ilość jak i kilku krotne powtórzenie tego samego zbioru wyjściowego z  dostosowaniem do bieżących parametrów może być najlepszym rozwiązaniem ./Bieżące parametry w moim rozumieniu to te czynniki przy redukowaniu które wydają się być aktualnie najprawdopodobniejsze Np w ostatnim branym pod uwagę było 5 parzystych to małoprawdopodobne by się to powtórzyło w następnej grze jednak zbiór wyjściowy/ liczby/ zostanie  zachowany ten sam .Zmieni się efekt
końcowy w postaci nieco innych kombinacji.
Słowo oceny tych strategii .

Strategia  wętkarza- Mam jeden zbiór i czekam z nim  aż wejdzie  tu mam  problem  doboru wielkości za  mały zbiór to mogę  czekać  b. długo . Z kolei zbyt duży zbiór to nie wiadomo  jak   ograniczyć do rozsądnych  wielości ilość  kombinacji do wysyłu

Strategia niespokojnego poszukiwacza  . ciągła zmiana zbiorów  licząc  na to  że uda się  dopasować do losowania raczej  przypomina to zabawę w kotka i myszkę .

Która z metod  lepsza?  to zależy co mamy w zanadrzu czy tę wiedzę co posiadamy w tym temacie jest prawidłowa i zgodna ze stanem rzeczywistym.
Bo często jest tak że mając b. ograniczoną perspektywę /mało wiedzy i doświadczenia/ wydaje się nam że "sprawę mamy opanowaną .I wtedy mówimy że >>TERAZ MUSI WEJŚĆ << .
W grach losowych NIC NIE MUSI !!!
Ograniczony ogląd sytuacji powoduje  że  popadamy w samozachwyt na temat własnej wiedzy i umiejętności . Ograniczenie to wynika najczęściej z niedoskonałości narzędzi /programów/ jakimi się  posługujemy  lub co niektórzy  potrafiący cokolwiek zaprogramować samemu mają ograniczenia własnego umysłu /.

/może  coś  jeszcze  napiszę  w  tym  temacie/94/

P.o.z

Odpowiedz do tematu