Strona główna FAQ Szukaj Użytkownicy Grupy Rejestracja Zaloguj Download

Poprzedni temat «» Następny temat
Zarządzanie i obsługa skryptów
Autor Wiadomość
zen

Wysłany: 2009-12-21, 21:56   Zarządzanie i obsługa skryptów

Obsługa skryptów jest b. prosta tylko trzeba wiedzieć jak. LC2.25 ma w sobie taki jeden moduł w menu Skrypty PHP jest tu całe "centrum zarządzania" skryptami .Warto zapoznać się dokładniej z jego funkcjami  ułatwi nam później obsługę skryptów i to w różnych kontekstach .
Owo centrum składa się z czterech części.

Od góry klikając na zakładkę SKRYPTY PHP pokaże się

SKRYPTY PHP EDYTOR dla uruchomienia edytora Skryptów PHP wchodząc weń możemy wyświetlać kody skryptów i wprowadzać w nich zmiany np parametrów , zakresów itp -czyli jest tu możliwa bezpośrednia ingerencja w same skrypty .
Poniżej jest podmenu
PHP OPCJE ktore jeśli najdziemy mychą odsłoni całą strukturę zarządzania skryptami  w sensie  GDZIE MAJĄ BYĆ WYŚWIETLANE SKRYPTY jest to bardzo ważna opcja gdyż nie wiedząc GDZIE skrypt ma się wyświetlać możemy umiemożliwić  działanie skryptu .
Jeśli skierowanie skryptu do PRAWEGO  lub LEWEGO PANELA nie robi żadnej różnicy skryptom ewentualnie wyczyści i nadpisze nam na tym co mieliśy w docelowym panelu tak kolosalna różnica jest gdy skrypt kierowany jest do przeglądarki internetowej .
Gdyż tam interaktywnie już skrypt może funkcjonować jako niezależny program.

Tu właściwie mamy też dwie dość podobne opcje skierowanie do BROWSERA JAKO PLIK HTML w tej sytuacji będziemy mogli tylko  oglądać widok działania  programu lub ewentualnie skopiować to co widzimy w trybie HTML.
Drugą ale już aktywną formą o której wyżej wspomniałem jest PRZEZ SERWER HTML (INTERAKTYWNIE)i tu bardzo ważna rzecz że jeśli zaznaczamy wlaśnie tę opcję to MUSIMY JEDNOCZEŚNIE zaznaczyć opcję  START HTTP SERWER
Jest niezbędne dla działania  np SUPERMAPY / obie opcje HTML'ową i HTTP' ową ZAZNACZYĆ !!!
W tej części mamy jeszcze opcję STOP SERWER  ktora może się samoczynnie  przełączać np gdy uruchomimy skrypty wymagające wyświetlania w macierzystym programie LC w Lewym lub Prawym Panelu .Tego musimy pilnować by ponowanie przed uruchomienieniem Supermapy załączyć  ponownie.

Następna trzecia część podmenu PHP OPCJE dotyczy diagnostyki wewnętrznej czyli wyświetlania lub nie ; BŁĘDÓW przy działaniu skryptów.
Osobiście ponieważ nie znam się na tym za bardzo mam zahaczoną od początku opcję KOMUNIKATY BŁĘDÓW W HTML .
Ale  niejednokrotnie  korzystałem z opcji PRZECHWYTUJ BŁĘDY PHP  a to w następujących okolicznośćiach .
Dla przykładu  podam że "przeciążyłem " ilością danych SUPERMAPĘ dając  jej np kilkaset zbiorów po 30  liczb wówczas program "mieli i mieli " aż w  końcu pojawia się na przeglądarce błąd AJAX wowczas "idę"  do  właśnie tej opcji PRZECHWYTUJ BŁĘDY PHP zahaczam ją i uruchamiam dodatkowo opcje zatwierdzającą   ZASTOSUJ ZMIANY I RESTARTUJ PHP .
Po czym  odhaczam opcję PRZECHWYTUJĄCĄ BŁEDY PHP i ponownie funkcją zatwierdzającą  ZASTOSUJ ZMIANY I RESTARTUJ PHP dokonuję "przeładowania" /jak karabin   :mrgreen: ;-o)) / Wówczas  mam  program  całkowicie  "odetkany" do następnego razu . 8-)
Następną częścią menu jest MENAGER MAKR I SKRYPTÓW. jest to bardzo użyteczna baza w ktorej gromadzić będziemy nasze dodatki do LC .
Warto ją sobie uporządkować i zaprowadzić gdyż ułatwia i przyśpiesza odpalanie skryptów .
Polega  to na tym że poniżej tej części utworzy się lista naszych programików a my znając ich robocze nazwy nie musimy pamiętać gdzie który skrypt ma być kierowany. Raz ustawione i zaprogramowane skrypty  będą łatwo same wykonywały to co  mają  zadane oczywiście z  danych które naszym obowiązkiem będzie umieścić w Polu Zakłday lub Wyniki.
Obsługa Menagera Makr i Skryptów jest b. podobna do obsługi Menagera Gier i jest b, intuicyjna .
Jeśli chcemy dodać do listy skrypt to klikamy na klawisz z PLUSEM
>>  + << dokonujemy wyboru ścieżki skryptu wpisujemy swoją nazwę skryptu oraz wybieramy miejsce docelowe wykonania /wyswietlania skryptu i "ptaszkiem" na klawiszu  :lol:  >>  v <<  zatwierdzamy nasz skrypt w tej bazie .
od  tąd możemy zapomnieć gdzie jest nasz skrypt gdyż umieszczony zostanie on na liście Pod MENAGEREM MAKR I SKRYPTÓW .

===>>>
Ze względów wiadomych napiszę coś jak ja odpalam SUPERMAPĘ  .
Przyznaję że nie mam jej na tej liście o której  piszę w poprzednim akapicie ale za to mam
kilka przeglądarek
IE7
CHROME
FIREFOX
FLOCK
SAFARI
powinienem mieć rownież Operę  /wszystki za darmo dościągnięcia w necie/
i na każdej mam albo w pasku zakładek  albo w ulubionych pod adresem
 http://localhost:8086/supermapa.html        lina do SUPERMAPY  którego  radziłbym sobie skopiować do przeglądarki
ktoś zapyta  dlaczego ??
Min dlatego że Supermapie  jest dość dużo nastaw parametrów i w jednej przeglądarce  mam zapamiętane takie  parametry w innej   inne  itd  .
Odpalam tylko wybraną przeglądarkę i nastawy są gotowe . Np W  chrome  mam to jako stronę  startową .
Jeśli chcę  poeksperymentować z nowymi nastawami odpalam np Safari itd itd
Jedynie  muszę pamiętać o tym; o czym pisałem wcześniej żeby SERWER HTML  I START HTTP były w Opcjach zahaczone.Jeśli LC nie jest odpalone lub obie opcje niezaznaczone to przeglądarka pokaże  błąd strony np w Chome taki napis >> oj ten link wygląda na uszkodzony<<

Myślę  że  zaskoczy ....

==---------------------------->>

Mam prośbę na przyszłość  aby tego rodzaju zapytania  kierować tu na forum może  się przyda  to i innym . Bo inaczej będę tylko siedział i odpisywał na  listy .
Nie trzeba się wstydzić pytać. Ja sam jak menda obsiadłem na takim  użytkowniku który  wiedzę i tym  posiadł szybciej niż ja Zamęczyłem człowieka teraz  nie chce ze mną  rozmawiać .... :oops:
Cóż takie są  koszty  nauki....  :-P

{BTW jeśli coś nie działa to proszę opisywać co robisz i co widzisz  w którym miejscu jest zacięcie.}
Ja się produkuję a temat był "wałkowany na wszystkie strony "  tu  Strona Główna LC i nawet 65  komentarzy

P.o.z

Odpowiedz do tematu