To faktycznie ciekawa metoda i ona nie jest wcale swieża tylko nikt jej nie rozumiał choc pisałem nie raz o niej. A uruchomiona w AMS Mode z podświetlaniem okresów (cykli) wydaje się bardziej czytelna.
Nie ma matematycznej metody na wybranie cyklu, tu trzeba własnym okiem ocenić trend.
Myslę że warto się przyjrzeć ale ten artykuł dokładnie przeczytaj.
Tam najpierw szukam okresu i przedunięcia takiego aby przyszły okres gorący GZ->G dał mi szczyt liczb które wejdą jeżeli cykliczność się utrzyma. A potem szukam w prognozie ZG->Z dołka a więc liczb które mają największy dołek (najlepiej zerowy) aby wyeliminowac je z pierwszej paczki.
W przykładzie wyszło z 18 liczb zostało 8 do gry w tym 4 trafione.
pozdrowienia i udanych łowów
Wojtek
ps: Przy okazji wyjaśnię oznaczenia GZ->G i ZG->Z
przed strzałką są oznaczenia cykli wstecz a więc dołki "Z imne" i górki "G_orące" . Cykle są naprzemiennie wstecz w ilości takiej jak sie zada w polu "grup wstecz".
Za strzałką w prawo są okresy prognozowane tak aby cykliczność była zachowana.
A więc ...->G ozbacza okres przyszły Gorący a ...->Z oznacza okres przyszły Zimny "dołek".
Jak wybierasz np cykl c=5 to czesto szczyt następuje w 2 lub 3 dniu cyklu. I to trzeba "wyczuć".
[ Dodano: 2011-10-27, 17:35 ]Do artykułu dołożyłem stronę czwartą , traktującą o supermapie. Napiszcie co Was interesuje przy kontynuacji arytykułu.
pozdr
AK