Import z pliku txt

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Import z pliku txt

Postby piotr67 » 2014-12-08, 18:14

Witam
Mam pytanie
Jak w LC 2.32 importować losowania z pliku txt do bazy losowań?
Jak w LC 2.32 dodać do automatycznego importu brakujących losowań nową loterię?
Pozdrawiam
Piotr
piotr67
 
Posts: 15
Joined: 2008-10-10, 18:39

Re: Import z pliku txt

Postby Kmicic » 2014-12-28, 20:42

Na tym forum znajdziesz temat jak zaimportować losowania z pliku txt.
Ale przypomnę ponownie. Można to zrobić w "managerze gier" w zakładce "Nowa baza wyników"
Image
Najpierw wyeksportuj aby się zorientować jak plik jest zbudowany.
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
5553;2014-11-15;5;11;21;27;39;49 
5554;2014-11-18;3;7;12;23;25;31   
5555;2014-11-20;2;21;27;36;38;44 
5556;2014-11-22;10;13;20;22;32;49
5557;2014-11-25;1;5;12;18;29;34   
5558;2014-11-27;5;8;10;19;23;40   
5559;2014-11-29;4;5;21;30;31;49   
5560;2014-12-02;3;7;18;40;46;47   
5561;2014-12-04;15;30;31;37;43;47
5562;2014-12-06;7;15;34;37;39;42 
5563;2014-12-09;23;24;41;42;47;49
GeSHi © Codebox Plus

Teraz łatwo możesz dopisać lub do kopiować to co chcesz dołożyć pamiętaj o kolejności ID i właściwym formacie daty.
Przed importem może warto zrobić kopie plików bazy do innego katalogu. Aby można było zawsze wrócić przy błędzie.

Jeżeli bazę chcesz poprawić to musisz usunąć tę część która ma błędy. I ten sam obszar (zakres dat) importować.
Dobrze jest wyeksportować całość do pliku (ów) tekstowych aby mozna było potem je obrabiac i dopisywać do woli.

Szybko usuniesz bazę (wyczyscisz dane) poleceniami SQL i tak aby usunąć wszystkie wpisy losowań polecenie ma postać :

Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
  1. DELETE FROM "Nazwa_Bazy" WHERE 1
GeSHi © Codebox Plus


kod wklejasz w zakładce SQL , zmieniasz napis "Nazwa Bazy" na nazwę właściwej tabeli i wykonanie polecenia to przycisk [execute]

Image

po wykonaniu zapytania, nie wychodź z managera gier. Sprawdź od razu czy losowania zostały usunięte. Do edytora w zakładce SQL wklej polecenie :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
  1. SELECT * FROM "Nazwa Tabeli Danych";
GeSHi © Codebox Plus

wciśnij przycisk [Wykonaj zapytanie" i przełacz sie na zakładkę "Wynik SQL". Zobaczysz że baza jest pusta. Wszystkie losowania zostały usunięte :
Image

i znów po wykonaniu zapytania, nie wychodź z managera gier.
przejdź ponownie do zakładki "Nowa Baza wyników", nacisnij przycisk "Importuj losowania z pliku", nastepnie wybierz plik który eksportowałeś lub przygotowałeś.
Po wykonaniu importu znów nie wychodź z managera gier. Przejdź do zakładki SQL i wykonaj znane Ci zapytanie :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
  1. SELECT * FROM "LOTTO";
GeSHi © Codebox Plus

i zprawdź w zakladce "Wynik SQL" :
Image

poleceniami SQL możesz usuwać również tylko część losowań np :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
  1. DELETE FROM "LOTTO" WHERE date>'2011-12-31';
  2. # usunie z tabeli LOTTO wszystkie losowania po 31 grudnia 2011 roku
  3. DELETE FROM "LOTTO" WHERE date>'2011-01-01' AND date<'2011-12-31';
  4. #  usunie z tabeli LOTTO wszystkie losowania w roku 2011 tym.
GeSHi © Codebox Plus



NIE ZAPOMNIJ

  • Zrobić kopii zapasowej katalogu baz danych. Skopiuj katalaog (w win7 jest to katalog : C:\Documents and Settings\WJ\AppData\Roaming\LottoCad232R\Database) do dowolnego katalogu. Zawsze mozesz wrócic do sytuacji przed modyfikacją.
  • Przed modyfikacją najpierw wyeksportuj bazę do pliku tekstowego.


pozdrawiam
Wojtek
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Re: Import z pliku txt

Postby piotr67 » 2015-01-04, 10:25

Witam
Panie Wojtku po imporcie z pliku pojawia się komunikat "odmowa dostępu do pliku... bazy danych
Proszę o pomoc
Pozdrawiam Piotr

[dopisane dnia: 2015-01-06 14:29:00]
Przyczyną jest blokada pliku bazy danych i jedynym wyjściem na razie jest ponowne odpalenie programu.(restart). W następnym wcieleniu to poprawię. Ponieważ sam eksport i import nie powoduje blokady pliku a import i tak czyści bazę przy nadpisywaniu to pomiędzy eksportem i importem nie stosuj operacji delete. I powinno być OK
piotr67
 
Posts: 15
Joined: 2008-10-10, 18:39


Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest

cron