Filtry

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

Filtry

Postby seicco » 2012-04-09, 14:31

Witam w słoneczny Lany Poniedziałek !
Jak dobieracie liczby, jak się posługujecie się filtrami ?
Mnie nic z tego nie wychodzi.Jak filtrować spacje, sumy, czy można filtrować bazę danych i jak ?
Trochę się o tym mówi na forum ale dla mnie to zbyt trudne. Wiem, że można rozbudowywać filtry
ale ja chciałbym korzystać z tego co jest. Proszę o praktyczne wskazówki myślę, że to się przyda wszystkim początkującym.
pozdrawiam !
seicco
 
Posts: 8
Joined: 2009-02-05, 15:28

Re: Filtry

Postby seicco » 2012-04-10, 15:50

Święta, Święta i po Świętach !
Witam
Spieszę się donieść, że zacząłem filtry ogarniać.
Jeszcze trochę ...
Następnie trzeba będzie się zastanawiać nad sposobem doboru liczb.

pozdrawiam !
seicco
 
Posts: 8
Joined: 2009-02-05, 15:28

Re: Filtry

Postby seicco » 2012-04-11, 12:08

Witam
LC posiada ogromną ilość możliwości doboru liczb.
"Kombinacja na jej numer"-bardzo ciekawe.
Teraz to rozgryzam.
pozdrawiam wszystkich Milczków !
seicco
 
Posts: 8
Joined: 2009-02-05, 15:28

Re: Filtry

Postby strateg1 » 2012-04-13, 06:16

seicco wrote:Witam
LC posiada ogromną ilość możliwości doboru liczb.
"Kombinacja na jej numer"-bardzo ciekawe.
Teraz to rozgryzam.
pozdrawiam wszystkich Milczków !


Witam seicco !

Jak widzisz sam sobie poradziłeś bez pomocy innych forumowiczów.

Tak Lotto Cad to kopalnia wiedzy tajemnej ale bardzo przydatnej do poszukiwań i tworzenia ciekawych zestawow liczb.
Dzień po dniu będziesz ,,wciągany,, w nieznane kierunki poszukiwań. Po Twojemu ,,rozgryzasz,, to co powinien poznać każdy użytkownik LC.

Tak Milczków mamy tu ogrom ! Tak to już jest. Zeniu ma problem z kompem to coś go nie widać na Forum.
Przy jego zaangażowaniu więcej uzyskałbyś odpowiedzi.
Ja ciągle się uczę - mam swoje kierunki poszukiwań itd.
Pozdrawiam - milej obsługi LC.
=>Stare Motory -> SHL,WFM,WSK,Komar,Romet,Jawa,MZ-ka, i inne => Kupię - Sprzedam - Wymienię ! Oraz ogrom części z epoki PRL.
User avatar
strateg1
 
Posts: 847
Joined: 2007-01-20, 16:58
Location: Rzeszów

Re: Filtry

Postby seicco » 2012-04-21, 17:20

... a jak nie mamy czasu aby długo myśleć nad naszymi zestawami liczb
polecam " filtr kombinacji AREDUL" - łatwy w obsłudze ale skuteczny.
Jakich filtrów używacie najchętniej ?
ps. strateg1 zrób nam mały wykład - proszę i pozdrawiam !
seicco
 
Posts: 8
Joined: 2009-02-05, 15:28

Re: Filtry

Postby Rado » 2012-11-23, 09:53

Witam forumowiczów ! I od razu mam pytanie - czy macie jakiś sposób na importowanie zbiorów liczb do okienka z filtrami MHD - chodzi mi o to że trzeba w programie pojedynczo wpisywać do każdego filtru zbiory liczb i ustawiać poziom wybierania itp
Ja w excelu próbuję tworzyć sobie różne filtry na podstawie statystyk (a więc co losowanie filtry się zmieniają) no i muszę po kolei wklejać do okienka MHD poszczególne zbiory liczb a gdyby można było od razu skopiować i wkleić kilkadziesiąt (albo i kilkaset) filtrów to bardzo by to ułatwiło pracę z programem ...
Szef LottoCad obiecał stworzyć skrypt do importowania filtrów ale niestety jest bardzo zajętym człowiekiem i nie wiadomo ile mu to zajmie czasu więc zapytam na forum czy ktoś może ułatwił sobie opcje edytowania tej właśnie bazy filtrów ...
Rado
 
Posts: 8
Joined: 2012-11-18, 13:02

Re: Filtry

Postby Kmicic » 2012-11-24, 13:01

Filtry MHD pozwalają efektywnie filtrować zakłady na układach liczb.
Dla wyjaśnienia, posłużę się prostym przykładem filtra końcówek.
Przykład :
Filtr o nazwie "końcówki 1" (skrócona nazwa "K1") filtruje liczby zakończone liczbą 1.
Są to liczby 1,11,21,31,41 ...
Jeżeli ustawi się opcję "poziom=1" i opcję "mode='nie więcej", to filtr przepuści zakład
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,21,32,38,49
7,12,24,32,38,49
GeSHi © Codebox Plus

a nie przepuści zakładu :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,21,31,38,49
GeSHi © Codebox Plus


Filtry można kaskadować a więc np można wprowadzić dla przykładowej końcówki np 1
dwa osobne filtry o nazwach "K1" i "K1A", pierwszy z opcjami jak wyżej a drugi
z opcją "mode='nie mniej" i tą samą opcją "poziom=1".

wówczas filtr przepuści :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,21,32,38,49
GeSHi © Codebox Plus

ale nie przepuści :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,24,32,38,49
7,12,21,31,38,49
GeSHi © Codebox Plus


różnica polega na tym że pierwsza kaskada "K1" przepuści zakłady
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,21,32,38,49
7,12,24,32,38,49
GeSHi © Codebox Plus

ale druga kaskada nie przepuści zakładu w którym nie ma końcówki 1.
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,24,32,38,49
GeSHi © Codebox Plus

więc wynikiem filtracji jest TYLKO zakład :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
7,12,21,32,38,49
GeSHi © Codebox Plus

ponieważ spełnia warunki obu filtrów kaskady :
jest nie więcej niż jedna końcówka 1 i jest nie mniej niż jedna końcówka 1.
Kaskadowanie pozwala na bardzo precyzyjne i rozbudowane filtrowanie zakładów.
Ale ich budowa i zestaw powinien być dokładnie przemyślany i logicznie zbudowany.

Aby skutecznie filtrować i korzystać z kaskadowania trzeba tych filtrów
nieraz sporo wprowadzić. Aby usprawnić tę czynność można skorzystać z excela lub z tekstowej listy
liczb wprowadzonej np do pola zakłady.
Image
Taka lista powinna kolejno zawierać :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
liczbę porządkową (1,2,3,4,...)
poziom wybierania (ilość liczb) - 0,1,2...
liczby filtra oddzielone znakiem przecinka np : (1,11,21,31,41)
opcjonalnie : mode filtra (0,1,2) co oznacza
0- opcja "nie więcej"
1- opcja "dokładnie"
2- opcja "nie mniej"
GeSHi © Codebox Plus

jeżeli nie wprowadzimy czwartej kolumny domyślnie wybrana będzie opcja 0="nie więcej"
Każda kolumna oddzielona jest znakiem spacji "SPC" lub znakiem tabulacji "TAB"
W excelu po prostu kopiujemy kolumny i wówczas każda kolumna to znak tabulacji.
Z excela wklejamy listę do pola "zakłady".
Image
Teraz z menu wybieramy polecenie SkryptyPHP->SkryptyPHP Edytor
Image
Otwieramy edytor a wnim klikamy na ikonkę Nowy i w nowo otworzonym pliku wklejamy skrypt :
Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
  1. <?php
  2. $IdGame = $GAME_ID; // pobiera identyfikator aktywnej gry
  3. $outsql="";
  4. /* Nastepne trzy linijki usuwaja wszystkie filtry gry, wprowadzone poprzednio ktorych,
  5. nazwa zaczyna sie od slowa excel.... */
  6.     $sql="DELETE FROM MHD WHERE AbbName LIKE 'excel%' AND IdGame=$IdGame;";
  7.     $outsql .= $sql."\n";
  8.     $outsql .= delphi_exec_sql($sql)."\n";
  9. /* Nastepne trzy linijki wyłączają wszystkie inne filtry gry włączone poprzednio.... */
  10.     $sql="UPDATE MHD SET OnFilter=false WHERE IdGame=$IdGame;";
  11.     $outsql .= $sql."\n";
  12.     $outsql .= delphi_exec_sql($sql)."\n";
  13.  
  14. // pobiera
  15. $sets=delphi_str_memoa();
  16. $lines=preg_split("/\r?\n/", trim($sets));
  17.  
  18. foreach ($lines as $n=>$line) {
  19.     $line_arr = preg_split("/[^0-9,]+/",trim($line));
  20.     $f=array();
  21.     if (!empty($line_arr[0])) {
  22.         $name ="excel".$line_arr[0];
  23.         $level =$line_arr[1];
  24.         $liczby =$line_arr[2];
  25.         $Onfilter='true';
  26.         $longname="filtr "+$name;
  27.         if (!empty($line_arr[3])) $mode=$line_arr[3]; else $mode=0;
  28.         if ($mode<0 OR $mode>2) $mode=0;
  29.  
  30.     $sql="INSERT INTO MHD VALUES ($IdGame,'$name','$longname',$Onfilter,$mode,$level,'$liczby');";
  31.               $outsql .= $sql."\n";
  32.               $outsql .= delphi_exec_sql($sql)."\n";
  33.     }
  34. }
  35. echo $outsql;
  36. ?>
  37.  
GeSHi © Codebox Plus

Zapisujemy plik skryptu np pod nazwą "insert_mhd_filter.php". Uruchamiamy skrypt poleceniem "RunPHP" lub wciskając klawisz "F9".

Filtry zostaną wprowadzone do bazy filtrów a dodatkowo poprzednie filtry zostaną usunięte
a inne zaznaczone filtry będą wyłączone. Tak że po wprowadzeniu filtrów filtr MHD jest gotowy do użycia.

Image

powodzenia życzę
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Re: Filtry

Postby Rado » 2012-11-24, 14:23

super - wielkie dzięki za ten skrypt :)
Rado
 
Posts: 8
Joined: 2012-11-18, 13:02

Re: Filtry

Postby kubis » 2012-12-05, 22:59

Proszę o więcej informacji na temat filtra AREDUL (statystyka ustawień, skąd można go ściągnąć?).
kubis
 
Posts: 5
Joined: 2010-11-04, 23:19

Re: Filtry

Postby Rado » 2013-05-31, 19:24

mam pytanie do autora LottoCad a także do użytkowników forum - wyżej Kmicic podał jak prosto i łatwo dodawać swoje filtry do programu - ciekawi mnie czy ktoś potrafiłby stworzyć skrypt który pokazuje ile dana kombinacja 5 lub 6liczbowa ma błędów w tych filtrach - znalazłem rozwiązanie tego problemu w excelu ale rozwiązanie to ma jedną wadę - mianowicie oblicza bardzo wolno ...
gdybym chciał np wprowadzić 100 000 kombinacji to excel sprawdzałby pewnie cały dzień a w php, w programie pewnie trwałoby to kilkadziesiąt minut ...
Rado
 
Posts: 8
Joined: 2012-11-18, 13:02


Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron