LC 2.32

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

LC 2.32

Postby kubis » 2011-10-20, 14:01

1.Jak najprościej przenieść filtry MHD z LC 2.31 do 2.32?
2.Gdzie zmienia się zakres (ilość) losowań dla Mapy liczb?
kubis
 
Posts: 5
Joined: 2010-11-04, 23:19

Re: LC 2.32

Postby Kmicic » 2011-10-21, 16:55

kubis wrote:1.Jak najprościej przenieść filtry MHD z LC 2.31 do 2.32?
2.Gdzie zmienia się zakres (ilość) losowań dla Mapy liczb?

Ad 1:

Można by posłużyć się (napisać) jakiś skrypt ale zadanie jest dość trudne i złożone.
Obie bazy danych to różne bazy, wprost przenieść się nie da, numery ID gier również się różnią, nazwy tabel się różnią, nazwy gier również. Więc skrypt też będzie dość złożony.
Mnie się wydaje że lepiej przenieść ręcznie. Jak byś miał tysiące linii do przeniesienia to spróbuję napisać skrypt najpierw eksportujący a potem importujący. No i trzeba uważać co z czego przenieść. Zdecyduj proszę.

Ad 2:


Houston mamy problem !!.
Zmiana sposobu obsługi daty w tak dużym programie to ogromnie złożony problem i rozłożony w tysiącach linii kodu i niestety przy mapie umknął mojej uwadze. Dobrze że znalazłeś ten błąd.
Bez Waszej pomocy wszystkiego nie jestem w stanie sprawdzić. Dopiero w użytkowaniu wychodzą błędy.
W mapie nie działa dobrze zakres wybierany. Wymaga poprawki o poprawce powiadomię.

Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
Już zrobione wysyłam link i hasło do rozpakowania na Email.
To samorozpakowujący się plik i zawiera sam plik LottoCAD.exe,
należy zamknąć program LottoCAD. Kliknąć na sciągniety plik ,
rozpakować w dowolnym miejscu np na pulpicie a następnie
umieścić go w katalogu programu.

Zwykle jest to katalog

C:/Program Files/Wojar Software/LottoCad232/

Pliki poprawki z pulpitu można usunąć lub zachować w innym katalogu.
sorry za kłopot
GeSHi © Codebox Plus


pozdr
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Postby kleszek » 2011-10-24, 09:32

Czy można w jakiś sposób przystosować nową wersję supermapy do programu w wersji 2.31 ? Chodzi mi o możliwość użycia opcji wykresu trafień w swoich bazach gry. Albo inaczej. Mam bazę bonus ball z gry 49s jako samodzielną grę (gra na 1 liczbę). W jaki sposób mogę wyeksportować grę z programu w wersji 2.31 do nowej wersji programu?


Dopisane
Zapraszam do przeczytania artykułu na ten temat na
Stronie głównej - Artykuły


Dodano: 2011-10-25, 12:01
Kmicic,bardzo dziękuję za szybką reakcję.Skrypt 49sonly bonus działa znakomicie. Bardzo fajną sprawą opisaną w artykule jest opcja zmiany środkowego zakresu w skrypcie main_menu.php. Bardzo ułatwia to analizę i ilość wybieranych liczb do gry systemowej. Jeśli tylko czegoś mi brakuje, to takiego raportu w panelu mapa pozycji, w którym opisane by było ile liczb należy do środkowego zakresu w danym losowaniu i ile z tych liczb zostało trafionych w kolejnych offsetach. Może za dużo wymagam ale sam pisałeś,że "skryptem można zrobić wszystko" ;-) :-) I na koniec, znalazłem malutki bug w programie. W menadżerze gier w opcji "wybór gier do programu" jest zamieniona pozycja " pierwszy numer w bazie losowań" z pozycją "pierwsza data w bazie losowań" Sądzę,że ten błąd nie wpływa na pracę programu ale pewnie jest do usunięcia w następnej wersji programu. Pozdrawiam!

[dopisano 2011-10-27 16:50]


No więc jak sobie dopasujesz zakres środkowy (pomarańczowy) to pełną statystykę masz
z podziałem na zakresy w opcji [ Statystyki zakresów]
Środkowy wiersz każdej sekcji(funkcji) zawiera linijkę trafień w zakres, pierwsze z lewej to trafienie z offsetu 1 następne 2 itd.
Dlatego obserwując trafienia można "wyczuć" jak zakres trafia. Te długie linijki są po to aby można było np wyeksportować filtr MHD z liczb na jutro :
środkowy zakres trafiał kolejno wstecz 3,2,3,4,5,3,3,3 ...
Na rysunku poniżej zagrałbym takim filtrem :


Image

pozdr
AK
Last edited by kleszek on 2011-10-27, 16:11, edited 2 times in total.
kleszek
 
Posts: 16
Joined: 2010-06-10, 19:34

Postby xyzen » 2011-10-26, 11:50

Kmicic mam pytanie .
ale najpierw nawiązanie.
Może wtedy mi odpowiesz
gdy się więcej tu dowiesz :-D

Chciałem zrobić sobie "bryk" ściągę z wykresów Supermapy Nistety kopiuje do excela i Worda tylko nazwę kopiowanej funkcji a wykresu już nie .
Jak to sobie zachować by jednocześnie patrzeć na współczynniki/wartości/ i one wykresy ???

PO zdrówka

dopisane
Wykresy to obrazy w formacie png i pewnie da się skopiować i wkleić gdziekolwiek.
pozdrawiam
AK
Last edited by xyzen on 2011-10-27, 15:48, edited 1 time in total.
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby Kmicic » 2011-10-27, 16:16

xyzen wrote:Kmicic mam pytanie .
ale najpierw nawiązanie.
Może wtedy mi odpowiesz
gdy się więcej tu dowiesz :-D

Chciałem zrobić sobie "bryk" ściągę z wykresów Supermapy Nistety kopiuje do excela i Worda tylko nazwę kopiowanej funkcji a wykresu już nie .
Jak to sobie zachować by jednocześnie patrzeć na współczynniki/wartości/ i one wykresy ???

PO zdrówka

dopisane
Wykresy to obrazy w formacie png i pewnie da się skopiować i wkleić gdziekolwiek. Jak ten :
[center]Image[/center]
pozdrawiam
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Postby kleszek » 2011-11-06, 10:32

Kmicic, w bazie losowań "49s bonus" znalazłem dużo błędów polegających na powtórzeniu wyników losowań z różnymi datami. Np. losowania nr. 8094 i 8096 ; 8076 i 8078 . Takich błędów jest więcej (jeśli trzeba służę przykładami) co w jakiś sposób fałszuje statystyki wyników. Nie wiem czy te błędy wynikają z importu z wadliwej bazy losowań czy też jest to błąd samego programu lottocad. Bardzo proszę o ile to możliwe o usunięcie tej usterki programu. Pozdrawiam!
kleszek
 
Posts: 16
Joined: 2010-06-10, 19:34

Postby Kmicic » 2011-11-06, 12:37

To błąd w bazie ściągającej wyniki automatycznie i codziennie. Błędy wynikają z faktu że automat czasem złapie wyniki żle wprowadzone przez operatorów. Proszę monitować i poinformować mnie tak jak teraz.
Ale zdaje się 49s niedawno naprawiałem, spróbuj usunąć do tej daty wszystkie i pobrać ponownie.
Gdyby był problem napisz.
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Postby kleszek » 2011-11-06, 15:59

Kmicic, wykasowałem bazę losowań do numeru 7000 i niestety, nowa ściągnięta baza dalej posiada błędy, choć tym razem błędy powtórzonych wyników losowań są pod innymi numerami niż poprzednio. Np. powtórzone są losowania 8084 i 8086 ; 8068 i 8070 itd.
kleszek
 
Posts: 16
Joined: 2010-06-10, 19:34

Postby xyzen » 2011-11-06, 18:47

Kleszek jeśli te błędy są sporadyczne i jednostkowe polegające na powtórzeniu to po prostu wytnij te rekordy/ wiersze ZAZNACZ i daj CTRL+ DEL.
PO zdrowka.
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby kleszek » 2011-11-06, 19:45

xyzen, to nie takie proste. Wykasowanie jakiegokolwiek rekordu ze środka bazy (przerwanie ciągłości kolejnego numeru losowań) kończy się komunikatem o konieczności reindeksacji bazy, później komunikatem "Database MyBase has no active transaction" a następnie komunikatem "engine error ,corrupt in the table" Należało by wykasować bazę do ostatniego powtórzonego rekordu a następnie ręcznie dopisywać losowania z kolejnymi numerami. Prościej to wyglądało w programie w wersji 2.31, gdzie można było dokonać manipulacji bazy w programie BaseDriver.
kleszek
 
Posts: 16
Joined: 2010-06-10, 19:34

Postby xyzen » 2011-11-06, 20:17

Masz rację Kleszek przepraszam zbyt pochopnie odpowiedziałem potraktowałem tak samo jak poprzednią wersję .Tu potrzebny Kmicic .
PO zdrówka.

[ Dodano: 2011-11-06, 20:28 ]
Przepraszam raz jeszcze wywinąłem numer sam spróbowałem to wyciąć w innej niż używana gra .Skutek opłakany trzeba zamykać program z poziomu Menagera Zadań Windows .
Kmicic ratuj !!!!

PO zdrówka
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby Kmicic » 2011-11-06, 21:14

Można to załatwić taką sztuczką.

Otwórz LottoCada na dowolnej innej grze np multi-multi

Włącz pobieranie losowań ale nie pobieraj.

W polu tekstowym zaznacz wszystko CTRL+A i wciśnij DEL.

Pole będzie czyste.

Podwójnie kliknij na puste pole obok przycisku : Wykonaj, stanie się on aktywny.

Wpisz tę linijkę w jednej linii :

Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
EXPORT TABLE IF EXISTS ireland49s7 TO "d:/49s.csv" COLUMNS(ID,DATE,L1,L2,L3,L4,L5,L6,L7) DATE 'yyyy-mm-dd' TIME 'hh:mm:ss';
GeSHi © Codebox Plus


Teraz obrób plik d:/49s.csv poprawiając błedy.
zapisz poprawkę w tym samym pliku.

I powtórz operację z tą sekwencją, pierwsza czyści bazę, druga wprowadza losowania ponownie do bazy.

Code: [Select all] [Expand/Collapse] [Download] (Untitled)
EMPTY TABLE ireland49s7;
IMPORT TABLE ireland49s7 FROM "d:/49s.csv" COLUMNS(ID,DATE,L1,L2,L3,L4,L5,L6,L7) DATE 'yyyy-mm-dd' TIME 'hh:mm:ss';
GeSHi © Codebox Plus


Przykład jest dla gry ireland49s7 (z bonusem) dla tej bez bonusa wpisać nalezy jako nazwa tabeli ireland49s i na liscie pól nie ma pola L7 a więc polecenie : COLUMNS(ID,DATE,L1,L2,L3,L4,L5,L6)


Tym sposobem można importować wyniki np z excela.

Pamiętać trzeba o każdym znaczku w poleceniu. Nazwa pliku w podwójnym cudzysłowie formaty daty i czasu w pojedynczych cudzysłowach.
A ja coś poradzę w tygodniu na tę bazę, ja to z 50 razy sprawdzałem, widocznie oni tam w 49s podczas zmiany wyników maja pomyłki ???. Sprawdzę to dokładnie.
pozdrawiam
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Postby xyzen » 2011-11-06, 21:42

KMiCIC JESTEŚ WIELKI !!!
największy i najlepszy pośród twórców programów .
/Chociaż konkurencja tu jest mała ; kilku twórców na świecie a reszta to producenci takich programów/

PO zdrówka
Last edited by xyzen on 2011-11-06, 23:57, edited 1 time in total.
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby Kmicic » 2011-11-06, 21:58

xyzen wrote:KMOCIC JESTEŚ  WIELKI  !!!

Kiedyś byłem jak ten tur ale się kurczę pomału a tak poważnie to chyba ze stresu przez rok zjechałem 25 kg w dół. Coś mi nie służy atmosfera w tych "NOWYCH CZASACH" :-( .
pozdr
AK
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata

Postby kleszek » 2011-11-06, 23:11

Dziękuję Kmicic. Wszystko już jest OK!. W mojej bazie 49s bonus nie było wyników z dnia 31.10.2011 (zostały powtórzone te z dnia 30.10). Zdublowane zostały także wyniki z dnia 23.10.2011. Twój sposób wykorzystania pliku .csv do importu wyników powinien zostać dołączony na stronie głównej do sekcji "Artykuły" ( to taka moja sugestia jeśli mogę). Życzę zdrowia i sił do pracy nad nową wersją programu. Pozdrawiam!
kleszek
 
Posts: 16
Joined: 2010-06-10, 19:34

Next

Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 8 guests

cron