ilość opcji w filtrze MHD

Pytania i odpowiedzi dotyczące użytkowania programu LottoCAD

ilość opcji w filtrze MHD

Postby hutmen » 2011-05-25, 22:14

Witam

W programie LC jest zakładka „pomoc” opcja „wyślij do nas pocztę” wojtek@w-s.pl
Skorzystałem z tej jak mi się wydawało wygodnej formy komunikacji i wysłałem taki oto email:
„Witam
posiadam program w wersji 2.25. W grze Duży Lotek w filtrach MHD mam blisko 90 możliwości a w Express Lotek tylko 10. Pytanie : czy jest to błąd programu, czy celowe działanie autora. Brak możliwości filtracji na układ z jedną parą jednakowych końcówek dla gry Express dyskwalifikuje Pański program i czyni go dla mnie bezużytecznym. Proszę o wyjaśnienie czy i jak można temu zaradzić.
pozdrawiam”
Ponieważ minęły dwa tygodnie i nie ma odzewu pozwolę sobie ponowić moje pytanie tym razem na forum. Może tą drogą uzyskam odpowiedź od autora lub któregoś z użytkowników który zetknął się z tym problemem. W załączniku są 3 zrzuty filtra MHD jeden z gry Express i dwa z gry duży lotek – widać wyraźnie że różnią się między sobą ilością dostępnych filtrów. Pytanie : dlaczego w grze Express nie ma filtrów K1 do K0 o innych na razie nie wspomnę?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
hutmen
 
Posts: 30
Joined: 2011-02-02, 21:02

Postby xyzen » 2011-05-25, 23:20

Hutmen więc jeszcze raz
Ale przedtem zróbmy uściślenie .
To co Ty nazywasz opcjami ja nazywam filtrem Czyli dla DL masz ok 90 filtrów .
I chciałbyś mieć tyle lub więcej np dla Express / mini .
Nic prostszego po prostu je dopisz z ręki .Tak samo się to robi jak dopisywanie bazy losowań .
Lub jeśli byś chciał dodać więcej filtrów np 44 tys . to bądź uprzejmy zerknij na tym forum jest temat o filtrach i tamże jest taki skrypt który pozwala umieścić dowolną ilość filtrów MHD.
Jeśli to zagadnienie będzie Cię interesować proszę napisz .ale przedtem jedna praktyczna uwaga.
Nie wiem jak robią to inni lecz ja mam ustaloną pewną minimalną ilość najpotrzebniejszych filtrów

Czyli patrząc na taki obrazek jaki zamieściłeś tu oceniam i mówię sobie TAK JEST OK! to są moje najpotrzebniejsze filtry i to jest mój standard !
Jeśli tak to wchodzę do katalogu z LottCadem pod katalog DATABASES i tam wyszukuję dwóch plików
MHD.IDX i MHD.DAT .Te dwa pliki kopiuję i zachowuję sobie gdziekolwiek indziej niż w katalogu Databases np tworzę sobie katalog MAGAZYN lub jakoś tam inaczej nie ma znaczenia .Byle by te pliki były gdzieś indziej .

Dlaczego tak czynię ??
Dlatego by nie " pieprzyć się" z usuwaniem kolejnych filtrów które na konkretną grę mogą być niepotrzebne.
Wyobraź sobie usuwanie kilkunastu filtrów .a kilkuset lub kilku tysięcy ?

Skoro o "pieprzeniu" mowa to popieprzmy się z dopisywaniem z palca kolejnych filtrów. Jest to już gdzieś opisane . Niech Ci będzie jeszcze raz.

[ Dodano: 2011-05-26, 00:49 ]
Wchodzisz w MHD
EDYCJA I OPCJE FILTRÓW MHD gdy dasz CTRL+END lub suwakiem zjedziesz do ostatniego filtra podświetlisz jakiekolwiek pole to STRZAŁKĄ W DÓŁ  przemieścisz się na nowy czysty REKORD czyli nazywam to filtr .Masz rubryki /POLA / któe trzeba po kolei wypełnić .Trzymając się zasad podanych gdzieś w helpie .
Id gry dla Expressa to 3 /lub liczba zgodna z tym co jest w Menedżerze Gier/ ale to widać z góry do dołu to samo /taka sama liczba/
O. to załączenie /wyłączenie /ptaszkiem / filtra
Nazwa krótka ale nie mogąca się powtórzyć nazwa identyfikująca filtr np z139
Opis jak nazwa wskazuje ale też warto zachować zasadę taką by nie powtarzały się te same nazwy dla różnych filtrów .U mnie często Nazwa i Opis
identyczne oczywiście dla tego samego filtra .
Operacja gdy klikniesz lewym mychy pokaże się Kwadracik z czarnym trójkątem Z kolei gdy klikniesz w ten kwadrat to wyświetli Ci się lista opcji
/chyba tylko 3 /
nie mniej
nie więcej
dokładnie

Oczywista wybierasz tę która Ci odpowiada
Poziomto ilość liczb jaką ma zatrzymać bądź przepuścić filtr
Filtr to Twoje liczby filtrujące przedzielone czyli separatorem może tu być przecinek lub spacja .
Gdy użyjesz znaku "-" /minus/ to zostaną wzięte wszystkie kolejne liczby od - do
==------------------------------------>>
ręczne usuwanie filtra to podświetlenie wybranego rekordu /filtra / i użycie klawiszy CTRL+DEL oraz zatwierdzenie na tablicy "Usunąć rekord? "




Czy to jest jasne ?
Co jeszcze wzbudza wątpliwości ?

POzdrawiam
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby hutmen » 2011-05-26, 11:00

Witam
Dziękuje Zenowi za instrukcje :krok po kroku: to załatwia temat. Oczywiście zakładka „pomoc” w programie to podstawa (co by było gdyby nie było Zena) i tu chciałbym wrzucić kamyczek do ogródka autora:
Filtry –opis
Szóstym i najbardziej uniwersalnym filtrem jest wielokrotny filtr liczb twardych i nosi skróconą nazwę MHD (Multi HarD Filter). Działanie jego jest analogiczne jak poprzedniego filtra lecz korzysta on z bazy filtrów, którą użytkownik może w dowolny sposób edytować oraz można takich filtrów użyć jednocześnie dowolną ilość w dowolny zaprogramowany przez użytkownika sposób.
(w tym miejscu dopisałbym: Domyślnie po zainstalowaniu programu użytkownik ma do dyspozycji 90 filtrów w grze DL i 10 filtrów w grze Ex . Następne filtry użytkownik dodaje sam a ich ilość jest ograniczona tylko jego wyobraźnią .)

Filtr MHD
Edycji filtra w bazie dokonuje się bardzo prosto. Wpisuje się wartości filtra tak jak wpisuje się wartości do arkusza programu excel. Nową linijkę uzyskuje się przesuwając kursor na koniec listy. Wówczas pojawi się nowy wiersz w który można wpisać wartości filtra. (NIEPRAWDA – posługując się myszką nic się nie pojawia należy dopisać w 3 zdaniu „i naciskając strzałkę na klawiaturze w dół”)

Wiem że to są „pierdoły” ale ich suma może skutecznie zniechęcić nowych i nieobytych użytkowników. Ja w tym momencie „walczę” z uaktualnieniem wyników. Straciłem już godzinę i dalej wywala mi błąd. Może sobie poradzę a może będzie następna prośba i tak to jest
pozdrawiam

ps. Autor programu zaskoczył mnie że tak po macoszemu potraktował temat końcówek , w innych programach to żelazny punkt filtracji no ale zobaczymy czy uda mi się utworzyć za pomocą LC zbiór o jaki mi chodzi w mojej koncepcji gry - może nie będzie tak źle ;)
hutmen
 
Posts: 30
Joined: 2011-02-02, 21:02

Postby xyzen » 2011-05-26, 12:30

Oj Hutmen Hutmen wyluzuj trochę postaraj się poznać najpierw to wszystko do końca bo wygłaszasz zbyt szybko zbyt i pochopne wnioski .
To że dostałeś w programie kilkadziesiąt filtrów to czysty przypadek bo mogłeś dostać tylko 5.


=--------------------------------------------->>
Po to jest to forum by swoje wątpliwości wyjaśniać .
Postaw się w położenie autora który sprzedał program
który naprawdę działa i to są wyjątkowe sytuacje gdy może zdarzyć się jego błąd.
Sprzedał program ale nie to :
żeby przymuszać kogokolwiek do dokładnego zapoznanie się pomocą ,
żeby po raz tysięczny n-ty klepać to samo.
żeby wysłuchiwać wyczytywać zarzuty że program jest do bani wygłaszanych przez niezbyt świadomych użytkowników.

To wszystko ma załatwić to forum które ma działać jak reakcja łańcuchowa .

Autor zaznajomił dość dokładnie kilka b. zainteresowanych użytkowników jedna z tych osób zapoznała mnie i kogoś jeszcze ja spłacam ten dług . być może częściowo przekażę tę wiedzę kilku innym którzy dalej będą promieniować.
Sorry za ten niemerytoryczny passus

=----------------------------------------------------->>


Hutmen
Trzeba sobie uświadomić że Lotto Cad to program oparty na bazach danych .To pociąga za sobą konsekwencje takie że
wpisywane wartości muszą mieć format już wcześniej ustalony !!! co oznacza że jeśli masz datę w w formacie
RRRR-MM-DD to taka forma musi być zachowana w każdym rekordzie /wierszu określonego pola / kolumny.
Niedopuszczalne są wartości zdublowane w rekordach czyli np nie mogą wystąpić dwie takie same daty .

==------------------>>
Do wprowadzenia większej ilości losowań można posłużyć dodatkiem w LC programem Base Driver jest to może zbyt trudne dla nieobytych w bazach danych Mnie też to sprawia trudności ale jest to do zrobienia .....

=----------------------->>
Hutmen wyobraź sobie że pojawia się taki zenio i ma pretensje do autora bo źle potraktował początki .
I co ma zrobić z tym autor ??
Przecież dał program w którym każdy może zrobić co chce początki i końcówki a nawet środki .

Masz wędkę . Łowienie złotych rybek to już Twoja sprawa.


=======----------------->>

Na czym polega problem z Twoją bazą (losowań ? )
pytaj śmiało

POzdrawiam
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Postby hutmen » 2011-06-14, 17:19

Temat uaktualniania bazy jest już opanowany trzeba po prostu bardzo dokładnie to robić tak jak w instrukcji-jakiekolwiek odstępstwo skutkuje błędem
pozdrawiam
hutmen
 
Posts: 30
Joined: 2011-02-02, 21:02

Postby xyzen » 2011-11-02, 08:43

Zmienię trochę wątek ale by nie zaczynać nowego tematu podłączę się pod Hutmena .

Kmicic mam pytanie:
w jaki sposób bardziej elegancko czyścić filtry MHD ?.
Do tej pory stosowałem tak że mam dwa pliki ze stałą minimalną ilością filtrów i gdy zachodziła potrzeba usunięcia części" ruchomej filtrów to po prostu zamieniałem ten przeładowany MHD na ten stały zapasowy
Niedawno tak patrząc po raz milion n-ty na Supermapę dopiero skojarzyłem ze można by na tej samej zasadzie wyciąć i to nawet w sposób dedykowany grupę filtrów.

Nawet podpowiem główną cześć kodu rozkazującego czyszczenie filtrów.

DELETE FROM MHD WHERE AbbName LIKE 'lmap%' AND IdGame=3;


tyle że 'Imap%' zamienić np na ABC
zakładając że usuwane filtry w nazwie będą zaczynały się od ABC.

Jak to wszystko pozbierać >>do kupy << żeby sprawnie zadziałało ?

PO zdrówka

Ps jak uda mi się to zmienię podpis w stopce Jak dobrze skojarzycie to :
Producenci innych programów uczcie się i wzorujcie na Lotto Cadzie np jak elastycznie można zarządzać filtrami nie mówiąc już o możliwościach merytorycznych programu.
Tak uczcie się ; uczcie.
Prowokatore necesse est.Ozłocę tego kto mnie skrytykujeProducenci programów do gier losowych bierzcie wzór z LC jak powinien funkcjonować taki program po prostu uczcie się :!:Tylko GENIALNI INACZEJ grają w Multi
User avatar
xyzen
 
Posts: 163
Joined: 2007-11-09, 21:05

Re: ilość opcji w filtrze MHD

Postby Kmicic » 2012-01-03, 12:25

xyzen wrote:DELETE FROM MHD WHERE AbbName LIKE 'lmap%' AND IdGame=3;

No to jest dobry sposób na masowe działania na filtrach

Język SQL jest prosty ale trzeba zachować ostrozność i zrobić kopię bazy.

właściwie wszystko jest tam opisane tyle że po angielsku.
DELETE - usuń
FROM - z (skąd ma usuwać)
MHD - nazwa tabeli do usuniecia
WHERE - gdzie (instrukcja po której są warunki usunięcia)
AbbName -nazwa pola AbbName - nazwa skrócona
LIKE - Instrukcja mówi że pole Nazwa skrócona "Lubi" jakiś fragment słowa.
'lmap%' - czyli lubi napisy zaczynające się od od słowa 'lmap', (jeżeli użyjesz w LIKE 'lmap%' znak % na końcu to wybierze(usunie) tylko te pola co zaczynaja sie od lmap po których jest dowolny ciag znaków (%) np lmap_1,lmap2 lmap_xxx itd.
Jak wpiszesz '%lmap%' to wybierze wszystkie które zawieraja w dowolnym miejscu słowo lmap np: xxx_lmap_yyy, lmap_xxx, xxxlmap itd.
Jak wpiszesz : '%lmap' to wybierze (usunie ) tylko te słowa które kończą sie na lmap np xxx_lmap , ppplmap ...
Aby stosować takie rozwiązanie trzeba zachować w nazewnictwie filtrów pewien porządek. używać w nazwach przedrostków np końcówki : kon_1, kon_2 itd.
Wtedy łatwo skasować wszystkie zaczynajace sie na napisie 'kon'.

pozdr
ps co jeszcze chcesz wiedzieć ?.
Wojtek
--
Wojtek
Audaces fortuna iuvat - śmiałym szczęście sprzyja
User avatar
Kmicic
Administrator
 
Posts: 720
Joined: 2006-11-28, 00:40
Location: Obywatel świata


Return to LottoCAD pytania i odpowiedzi

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 10 guests

cron